EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Idén lődözhetünk Szilveszterkor!

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Amíg tavaly csöndesen mentünk át az újévbe, addig a döntéshozók most engedélyezték az óévbúcsúztatáskor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását.

Véglegessé vált, hogy az idei Szilveszterkor megint rengeteg háziállatot – kutyát vagy macskát – keresgethetünk majd, ugyanis a rendőrség bejelentette, idén engedélyezett az óévbúcsúztatáskor használatos pirotechnikai termékek árusítása és felhasználása. A megvásárolt termékeket december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatják.

Négy pirotechnikai osztályt különböztetnek meg, ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is. Az első két kategóriába tartozó termékeket, mint például tortagyertya, egész évben engedély nélkül meg lehet venni - kategóriától függően - 14 vagy 16 éves kortól.

A harmadik pirotechnikai osztályba tartozó termékek (például a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek) közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatóak. A negyedik pirotechnikai osztályba sorolt termékek nagy kockázattal járnak, kizárólag pirotechnikus által használhatóak és csak ők vásárolhatják meg engedéllyel.

Az első és második pirotechnikai osztályba tartozó termékekből egyszerre csak 1-1 kilogrammot, míg a harmadik pirotechnikai osztályba sorolt termékekből egy időben maximum nettó 3 kilogrammot lehet tárolni. Ugyanakkor továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Aki ezt a rendelkezést megszegi, az ellen szabálysértési eljárás indul és akár 150 ezer forint bírságot is kaphat.