393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Hoki-vb: hajszálon múlt, de megint bukás lett a vége

10perc.hu
2023. 05. 23.
Hoki-vb: hajszálon múlt, de megint bukás lett a vége

Az elit helyett jövőre a divízió I/A-ban lesznek érdekeltek a magyarok a most szintén búcsúzó Szlovénia, valamint Olaszország, a Koreai Köztársaság, Románia és Japán társaságában.

Ahogy arról tegnap már beszámoltunk, hajszálon múlt a magyar jégkorong-válogatott számára, hogy teljesítse kitűzött célját, és bennmaradjon a 16 csapatos elitben a világbajnokságon. Az utolsó másodpercekig a kezében volt a sorsa, nem úgy, mint az előző két alkalommal.

2009-ben Svájcban hat vereséggel esett ki Pat Cortina csapata, 2016-ban Szentpéterváron pedig ugyan hat vesztett összecsapása mellett volt egy sikere is, de a körbeverések nem kedveztek Rich Chernomaz együttesének. Most a két legyőzhetőnek tartott alakulattal szemben összejött ugyan a pontszerzés - hosszabbításos siker a franciák és szétlövéses vereség az osztrákok ellen -, de nem elegendő mennyiségben: a három pont az egymás elleni mutatóban Ausztriának kedvezett.

Csalódottságot és szomorúságot érez Kevin Constantine, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya azok után, hogy csapata szétlövésben kikapott Ausztriától, és ezzel búcsúzott a világbajnokság elitosztályától hétfőn Tamperében.


Csalódottságot és szomorúságot érez Kevin Constantine     Fotó: MTI/Illyés Tibor


„Ami átfut rajtam belül, az a csalódottság, míg a játékosok miatt szomorú vagyok. Kemény kilenc hónap munkája múlt a lehető legkisebb különbségen. Egy pici momentum döntött az osztrákok javára. Mint amikor gyermekként remélsz, vársz valamit, és fájdalmas lesz a vége" - mondta az MTI-nek az amerikai kapitány.

Kiemelte, hogy a vb után lesz elemzés, de azt biztosan tudja, hogy az emberelőnyös és -hátrányos játék nem érte el a kívánt színvonalat. A magyarok az egész tornán egyetlen gólt lőttek fórban, és 11-et kaptak hátrányban.

"Ezen a szinten a három alaptényező a kapusteljesítmény, az emberelőny-kihasználás és az emberhátrány-kivédekezés. Utóbbi kettő messze elmaradt a kívánt szinttől" - mondta Constantine  a csapat mai hazautazása előtt.


Sofron István négy góljával volt a vb legeredményesebb magyar játékosa     Fotó: MTI/Illyés Tibor


A csapat a két fontos mutatóban az utolsó, 16. helyen végzett a csoportkörben. Fórban 13 előnyből csak egyszer volt eredményes, az Ausztria elleni utolsó körben, míg hátrányban 22 alkalomból 11-szer kapitulált, ez az 50 százalék egészen gyatra. Ezen kívül a kapura lövési szám is borzasztóan alacsony volt: a hét mérkőzésen összesen 108-szor tesztelte a csapat a riválisok kapusait, ez alig 15-ös átlag, a duplája lenne megfelelő.

A válogatott legponterősebb játékosa Sebők Balázs és Bartalis István lettek 5-5 ponttal (1 gól, 4 gólpassz), míg Sofron István négy góljával a legeredményesebb. A lőtt és kapott gólokat összegző úgynevezett plusz/mínusz mutatóban csak Bartalis (+2) és Erdély Csanád (+1) zárt pozitívan, az utolsó meccsre kényszerűségből beszállt Németh Kristóf nullán, a másik 23 mezőnyjátékos pedig mínuszban végzett. A kapuban Bálizs Bence átlagban 3,68 gólt kapott és 89,86 százalékkal védte a lövéseket, míg Horváth Dominiknál ez a két mutató 7,00 és 84,33.


A magyar szurkolók szinte hazai pályát varázsolták Tamperében a csapat számára    Fotó: MTI/Illyés Tibor


A magyarok a vereség miatt a tamperei csoport utolsó, nyolcadik helyén zártak. Így jövőre a divízió I/A-ban lesznek érdekeltek a most szintén búcsúzó Szlovénia, valamint Olaszország, a Koreai Köztársaság, Románia és Japán társaságában. A négy szóba jöhető rendező országból egyedül Olaszország adott be pályázatot a divízió I/A rendezésére, mégpedig valószínűleg bolzanói helyszínnel.

Constantine - aki a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője is egyben - és a magyar szövetség (MJSZ) között kettő plusz egy éves szerződés van érvényben, ebből futott ki most az első év. Sipos Levente, az MJSZ főtitkára elmondta, ők készek a folytatásra, és jövőre szeretnék, ha a válogatott a kapitánnyal visszajutna az elitbe.

Főkép forrása:
MTI/Illyés Tibor
Címkék:
#Jégkorong

További cikkek