386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Magyar hokibotrány Bolzanóban

10perc.hu
2024. 05. 02.
Magyar hokibotrány Bolzanóban

Noha már régen vége a báli szezonnak, éppen a legjobbak közé visszajutni akaró magyar férfi jégkorong-válogatottnál áll a bál, ami akár a feljutásba is kerülhet.

Azt már akkor sejteni lehetett, hogy valami nincs rendben a magyar jégkorong-válogatottnál, amikor kiderült, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány, Don MacAdam – aki egyben az MJSZ szakmai igazgatója is – némi túlzással saját magát nevezte ki kapitánynak. Ugyanis elődje, Kevin Constantine családi okok miatt lemondott, a kiszemelt utódok közül pedig senkivel sem sikerült megállapodni. Erre jött szinte kényszermegoldásként a 73 éves kanadai szakember…

MacAdam első, igazi tétre menő tornája magyar szövetségi kapitányként a februári, budapesti olimpiai selejtező volt, amelyen a csapat a pályán nem harcolta ki a továbbjutást, mert kikapott Japántól. Azonban a fehéroroszok utólagos kizárása miatt a magyarok a nyár végén mégis folytathatják az ötkarikás kvalifikációs sorozatot Pozsonyban. De ugye, ajándék lónak ne nézd a fogát.

Jött a bolzanói divízió I/A-világbajnokság, aminek egyértelműen azzal a céllal vágott neki a csapat, hogy visszakerül az elitbe. Hogy nincs minden rendben, hogy a csapat háza táján igencsak rossz hangulat uralkodik, egyre több játékos panaszkodott a nem megfelelő mentalitásra, az elhibázott szakmai döntésekre és a pedagógia érzék hiányára, a vezetők közül szinte senki sem foglalkozott ezekkel. Mint azokkal sem, hogy a torna előtt több rutinos játékos - köztük az egyik legjobb hazai hokisnak tartott Bartalis István - mondta le a válogatottságot.

Mindezt elfedte az, hogy a csapat megnyerte az első két meccsét, mindenki mindent igencsak rózsaszínűnek látott.

Ám ahogy ilyenkor lenni szokott, a csapat megmagyarázhatatlan módon kikapott az addig pont nélkül álló Romániától, amely válogatott tétmérkőzésen legutóbb több mint 27 éve, 1997. március 28-án, az észtországi C csoportos vb-n tudta legyőzni a magyarokat, akkor 2-0 lett, míg barátságos találkozón 2011. december 16-án Csíkszeredában 4-1-re.

A találkozó után azonnal felrobbant az addig elfojtott bomba. Egyre több szurkoló beszélt gyalázatos bundáról, ugyanis a román csapat szinte magyar volt - összesen 17 erdélyi magyarral állt fel az együttes –, és a tőlünk szerzett (kapott) 3 ponttal bőven lett esélyük a bennmaradásra, míg a magyarok a hátralévő két meccsük megnyerésével teljesítik a célt, a feljutást.

És ezúttal nem maradt öltözőn belül a egyre jobban feszülő probléma. Előbb a finn bajnokságban pallérozódó Galló Vilmos egy televíziós interjúban bohócnak nevezte Don MacAdam szövetségi kapitányt.

"Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc, nem tudok ezzel mit csinálni. Próbálom a szívemet, lelkemet kiadni a meccseken, de minden egyes mérkőzésen csak próbál levinni a mélybe"

- mondta Galló, aki a svéd Linköpingből a finn KooKoo csapatához igazol nyáron.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Galló vasárnap a japánok elleni 3-1-es nyitányon gólpasszt adott, amikor üres kapura gólt lövetett Hári Jánossal, majd a dél-koreaiakkal szemben 6-2-re megnyert keddi találkozón nem szerzett pontot és most a románok ellen sem.

A kapus, Bálizs Bence is kritikát fogalmazott meg, igaz, ő nem volt annyira bátor, mint Galló, hogy megnevezze a gondok fő felelősét.

„Kicsit nehéz volt a meccs előtt... Nem is tudom, hogy mondjam... Nem volt jó a hangulat az öltözőben sajnos. Nehéz beleállni akkor a mérkőzésbe, amikor a csapatnak a fejét ennyire megkeverik. Nyilván a játékosoknak is olyan mentalitásra van szükségük, hogy elengedjék, de azért nehéz, amikor napok óta onnan kapjuk, ahonnan nem kellene, és nem az van, hogy a csapat érdekeit szolgálná az egész. De hozzá kell tenni, a túloldalon nagyon jó kapusteljesítmény volt, rengeteg nagy helyzetünk volt, amelyben hatalmasat védett. Jól dolgoztunk, végig domináltuk a mérkőzést, de ma nem mentek be a gólok. Van még két mérkőzésünk, ott ennek változnia kell”

árulta el a Nemzeti Sportnak Bálizs.

És ahelyett, hogy a szövetség vezetői végre a sarkukra állva megpróbálnák megoldani, vagy inkább feloldani a problémákat, mindössze annyit tett, hogy vizsgálatot indított, majd a sokak által várt végeredményre jutott: Galló Vilmosnak a szövetségi kapitányra tett nyilatkozata profi sportemberhez méltatlan volt. A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) arra, hogy több más játékos is panaszkodott a csapat háza táján uralkodó rossz hangulatra, a következőket reagálták.

"A magyar jégkorongcsalád valamennyi tagja csalódott a szerdai vereség miatt. Galló Vilmos nyilatkozata profi sportemberhez méltatlan volt. Bármi is történt a szerdai mérkőzés előtt az öltözőben, az a válogatott belügye. Az edzői stábnak és a játékosoknak közösen kell megtalálniuk az utat, ami kivezet abból a frusztrációból, amit ez a vereség okozott. A szakmai stáb és a válogatott tagjai közösen dolgoznak azon, hogy a feszültségeken túllépve a hátralévő két mérkőzésen ugyanúgy a rá jellemző szívvel és akarattal játsszon a magyar csapat"

- áll az MJSZ közleményében.

Azaz a fő probléma ismét az, hogy kiderültek a dolgok, és nem lehet azokat elsumákolni az öltöző homályában. Pedig most jönnek a feljutásról döntő meccsek: pénteken a házigazda olaszokkal, a szombati záráson pedig a szlovénokkal találkoznak a mieink. A bolzanói torna első két helyezettje jut fel a 16 csapatos elitbe, és erre még mindig van esélye a MacAdam-csapatnak. 

Ugyan a feljutás még nem, de az biztos, hogy a megfegyelmezett Galló is hirtelen belátta, hogy kár volt kiállnia a nyilvánosság elé, és bocsánatot kért, amiért megsértette a szövetségi kapitányt.

„Ezúton szeretnék bocsánatot kérni a nyilvánosság előtt tett interjúm miatt a szövetségi kapitánytól. A problémákat mindenképp az öltözőben, négy fal között kellett volna rendbe tennünk. Ahogy mondtam korábban is - mint minden játékos -, én is szerettem volna többet tenni a csapatért és ez így lesz a jövőben is. Tisztában vagyunk vele, hogy nem ezt az eredményt várta tőlünk a több száz helyszíni és több tízezer tévé előtti szurkoló. Már ezen a világbajnokságon is megmutattuk ugyanakkor, hogy ennél sokkal többre vagyunk képesek, és ígérem, a hátralévő két mérkőzésen is mindent megteszünk a csapat sikeréért"

- írta Galló.

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt

További cikkek