387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Hokicsoda: egyszerre jutott fel az elitbe a női és férfi jégkorong-válogatott

10perc.hu
2024. 05. 06.
Hokicsoda: egyszerre jutott fel az elitbe a női és férfi jégkorong-válogatott

Hatodszor kerültek fel hokisaink a világ legjobbjai közé, ebből négyszer az urak, míg kétszer a hölgyek.

Egy biztos, az elmúlt hetek magyar hokisikereit maximum a kézilabdában elért diadalokhoz lehet hasonlítani, amikor utóbbi sportágban mindkét válogatottunk kiharcolta a párizsi olimpiára a kvalifikációt. Kéziseink hazai pályán érték el ezt a fantasztikus eredményt, míg jégkorongosaink idegenben. Igaz, a lelkes szurkolótábor – amely a nőket Klagenfurtba, a férfiakat pedig Bolzanóba kísérte el nagy számban – szinte hazai jeget varázsolt válogatottjaink számára.

A csodatevést a hölgyek kezdték el, ugyanis a magyar női jégkorong-válogatott a Koreai Köztársaságot és Hollandiát egyaránt 2-0-ra legyőzte, majd Norvégiától és a házigazda Ausztriától is kikapott szétlövésben, így a franciák ellen ki-ki meccset játszottak. Nos, Pat Cortina szövetségi kapitány „lányai” elbírták a tétet, hiszen visszajutottak az elitbe, miután 2-1-re legyőzték Franciaországot a klagenfurti divízió I/A-világbajnokság utolsó fordulójában. Sipos Levente, a magyar szövetség főtitkára az M1 aktuális csatornán felidézte, hogy a női válogatott legutóbb 2019-ben Káposztásmegyeren jutott fel, és utána három tornán szerepelt a legjobbak között. Jövőre Csehországban rendezik az elit-vb-t, de előtte, februárban olimpiai selejtezőn játszik a nemzeti csapat, "remélhetőleg akár Budapesten".

Ráadásul a nőknél semmilyen gond nem akadt a csapat körül, és mindenki nagy örömére Pat Cortina bejelentette, szívesen maradna a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, miután a csapattal kivívta az elitbe jutást. A kanadai olasz szakvezető elmondta, hogy komoly fegyvertény volt Klagenfurtban megszerezni az első két hely egyikét, de a játékosai az utolsó másodpercig harcoltak ezért. "Nem titok, szeretem a csapatot, szívesen folytatnám velük a munkát" - jegyezte meg. Az 59 éves, montreali születésű Cortina igazi sikerkapitány, hiszen edzői pályafutása alatt a magyar férfi válogatottat egyszer - Szapporóban 2008-ban -, a nőit pedig kétszer - Budapesten 2019-ben és idén Klagenfurtban - juttatta fel az elitbe.

És a legnagyobb belső feszültségeken is úrrá lévő férfi-válogatott is csatlakozott a nőkhöz. Egy biztos, több szempontból történelmi feljutást vitt véghez a magyar férfi jégkorong-válogatott azzal, hogy szombaton megnyerte a bolzanói divízió I/A-tornát, és jövőre a 16 csapatos elitvilágbajnokságon szerepelhet. Egyrészt immár senki nem nevezi bohócnak a 73 éves Don MacAdamet, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitányát bohócnak, másrészt a kanadai szakember is kizárólag a csapategységet emlegeti, mint a siker zálogát. „A csapat elszántsága egészen kiváló volt, megdolgoztak a játékosok a sikerért. A legfontosabb pillanatban mindenki a legjobbját nyújtotta. Egészen elképesztő kapusteljesítményt nyújtott Bálizs Bence, míg elöl pont a kritikus pillanatokban érkeztek a gólok vagy hátul a védések mellett a jó lövésblokkolások. Ez az, amikor a csapat, az edzői stáb, a szurkolók a helyszínen és otthon is együtt éreznek. Ez fantasztikus" - mondta az MTI-nek MacAdam. A 73 éves szakember ugyanakkor bejelentette, hogy a keddi, világbajnoki címvédő Kanada elleni barátságos mérkőzés lesz az utolsó, amin kapitányként vesz részt, utána hazaköltözik Kanadába.

A válogatott Bolzanóban negyedszer jutott fel a világ élvonalába, és mindig más kanadai szakvezetővel: 2008-ban Szapporóban Pat Cortina, 2015-ben Krakkóban Rich Chernomaz, két éve pedig Sean Simpson vezette a válogatottat. Az első alkalommal még két azonos szintű divízióból lehetett feljutni a legjobbak közé, ehhez meg kellett nyerni a szapporói viadalt, a másik három esetben már csak egyetlen hatos csoport létezett és az első két hely ért továbbjutást, a válogatott pedig első alkalommal tudott az élen végezve feljutni. Ráadásul először tudta a magyar válogatott vb-n tizenegy vereség után legyőzni Szlovéniát. Szintén történelmi tett, hogy most először sikerült a kiesést követően azonnal visszajutni az elitbe – akárcsak a hölgyek –, így 2025-ben mindkét nem csapata elit szereplő lesz. A férfiak 2025. május 9-25. között Stockolmban, illetve a dániai Herningben, a nők pedig április 9-20. között Ceske Budejovicében játszanak.

Egy biztos, a bolzanói történéseket magas intelligenciával kezelték a játékosok és az edzők. A sorsdöntő utolsó két meccsen újra igazi egység mutatkozott, a szurkolók is hihetetlenül a válogatott mögé álltak, és ezeknek is köszönhetően jött a házigazda olaszok, valamint a szlovénok elleni, érzelemdús egy-egy gólos diadal - hosszabbításos, illetve a hajrában esett győztes góllal, és velük együtt pedig a történelmi feljutás.

A válogatottban most remek elegyet alkotnak a rutinos, közel 30 éves vagy idősebb játékosok, valamint a 2000-es években születettek. Ezt a 32. születésnapját a torna alatt ünneplő és a hat pontjával a bolzanói vb legeredményesebbje, Hári János is megerősítette. Nem véletlen, hogy sokan ezt a csapatot – vitáktól mentesen – képesnek tartják arra, hogy történelmük során először kiharcolják az elitben történő bennmaradást.

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt és Magyar Jégkorong Szövetség
Hokicsoda: egyszerre jutott fel az elitbe a női és férfi jégkorong-válogatott
Hokicsoda: egyszerre jutott fel az elitbe a női és férfi jégkorong-válogatott
Hokicsoda: egyszerre jutott fel az elitbe a női és férfi jégkorong-válogatott
Hokicsoda: egyszerre jutott fel az elitbe a női és férfi jégkorong-válogatott

További cikkek