393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hogy lesz ebből pedagógus béremelés? Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

10perc.hu
2022. 11. 24.
Hogy lesz ebből pedagógus béremelés? Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján az Európai Unió Tanácsa hozza meg december 19-ig.

Megtörtént az, ami a pedagógus társadalom rémálmában fordult csak elő: az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat. A döntő többség ugyanis úgy vélte, az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez.

Az EP képviselők szerint az uniós források befagyasztásának feloldása csak akkor lenne lehetséges, ha a magyar korrekciós intézkedéseknek a gyakorlatban is fenntartható hatása van. Úgy vélik, hogy továbbra is fennáll az uniós pénzekkel való visszaélés kockázata, ezért a magyar terv jóváhagyásával mindaddig várni kell, amíg az ország teljes mértékben végre nem hajtja az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét.


Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat   Fotó: Freepik


Mindez azt jelenti, hogy a korrupcióval és közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból 7,5 milliárd eurónyi összeg továbbra sem érkezik meg.

A magyar képviselők közül a DK előre bejelentette, hogy megszavazzák a magyar EU-pénzek folyósítását megakadályozni próbáló EP-határozatot, A kormánypártiak ellene voksoltak, míg a többi ellenzéki párt képviselőinek szavazatáról még nincs információ.

A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján az Európai Unió Tanácsa hozza meg december 19-ig. Addig izgulhatnak vagy reménykedhetnek a pedagógusok, ugyanis a kormány kizárólag akkor emeli meg a béreiket, ha megkapja a most éppen befagyasztásra ítélt uniós forrásokat.

Hirdetés

További cikkek