393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hiába beszéltek kiviteli tilalomról a tűzifával kapcsolatban, 90 ezer tonnát exportált a magyar állam

10perc.hu
2023. 01. 06.
Hiába beszéltek kiviteli tilalomról a tűzifával kapcsolatban, 90 ezer tonnát exportált a magyar állam

A KSH adatai szerint átlagosan 60 százalékkal drágult a tűzifa Magyarországon egy év alatt.

2022. augusztus 9-én Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy „a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra, így a tűzifára is.” Nos, azóta kiderült, a miniszter tévedett…

Ugyanis az Átlátszó most utánajárt: az augusztus 9-én elfogadott kormányrendelet egyrészt nem tiltotta meg a tűzifa kivitelét Magyarországról, hanem bejelentéshez kötötte. Másrészt a kormányrendelet elfogadása óta is zajlik a faanyagok exportja az illetékes hivatalok tudtával.

Ugyanakkor az államnak elővásárlási joga van az adott faanyagra valamelyik állami erdészeten keresztül. Ha a minisztérium szerint a kivitel nem veszélyezteti a magyarországi energiaellátást, akkor az állam lemond az elővásárlási jogáról, és megtörténhet az export.


A KSH adatai szerint átlagosan 60 százalékkal drágult a tűzifa Magyarországon egy év alatt    Fotó: Freepik


A lap a NÉBIH-től december 21-én kapott adattáblázat alapján elvégzett összesítés szerint 89850 tonna faanyag kivitelére irányuló bejelentés érkezett a NÉBIH-hez a kormányrendelet augusztusi kihirdetése óta. A minisztérium pedig egyszer sem állapította meg azt, hogy a tűzifa kivitele kockázatot jelentene az energiaellátás-biztonságra – írta a napi.hu.

A KSH adatai szerint a kivitt tűzifa több mint fele Ausztriába kerül, emellett még Olaszország, Szlovákia és Szlovénia a jelentősebb célországok. Szintén a KSH adatai szerint átlagosan 60 százalékkal drágult a tűzifa Magyarországon egy év alatt, 2021 novemberéről 2022 novemberére.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek