392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Hazavágta a home office a fogainkat?

10perc.hu
2021. 05. 22.
Hazavágta a home office a fogainkat?

A helyzetet súlyosbítja a karantén alatt megnövekedett alkoholfogyasztás és dohányzás, ami nemcsak a fogakra, hanem a nyálkahártyára is káros hatással lehet.

A pandémia alatt sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatot és halasztották el kezelésüket. Időnként kimaradt a fogmosás, és több volt az édesség fogyasztás, különösen home office-ban – derült ki a MindentMent Fogászati Rendelők 1600 fős online kutatásából. A fogápolási szokások megváltozásának már érezhetők a kedvezőtlen hatásai.

A kutatásban megkérdezettek között 29 százalékkal kevesebben mentek fogászati szűrővizsgálatra az elmúlt egy évben, mint korábban. 57 százalékuk közvetlen a koronavírus-járvány miatt halasztotta el a szűrővizsgálatot, 20 százalék pedig pénzügyi nehézségek miatt. Hat százalékuk azért hagyta ki a szűrővizsgálatot, mert a járvány miatt nem fogadta a fogorvosa.



A kutatásból kiderült, hogy átlag feletti volt a szűrővizsgálat koronavírus miatti elhalasztása az átmenetileg vagy tartósan home office keretében dolgozók, valamint az iskolabezárás miatt otthonmaradásra kényszerült válaszadók között. A pénzügyi ok azok körében volt átlag feletti, akik elveszítették a munkájukat.

„Magyarországon egyébként is vannak hiányosságok a fogápolás és a szájhigiéné terén. Fogfájást okozó szuvasodás vagy góc fél-egy év alatt is kialakulhat. Ezért fontos szűrővizsgálatra menni, hogy ezeket időben kiszűrjük. Ha ez elmarad, a kisebb gócból olyan nagyobb gyulladásos elváltozás alakulhat ki, ami a fog elvesztéséhez vezethet. Sajnos már most érezhető, hogy akik télen elhalasztották a szűrést, azoknál problémák jelentkeznek” – mondta dr. Perger Alexa fogszakorvos.



A válaszadók 7 százaléka bevallotta, hogy néha kimaradt a fogmosás vagy kevesebbet mosott az elmúlt egy évben. Az azonban jó hír, hogy a megkérdezettek 33 százaléka többet mosott fogat az elmúlt évben, 60 százalék pedig ugyanannyit. A nők között 19 százalékkal többen nyilatkoztak úgy, hogy többet mosnak fogat, mint a férfiak. Az átlaghoz képest 37 százalékkal többen mosnak többet fogat, akik elveszítették a munkájukat. Leginkább a tartósan home office-ban dolgozók sumákolják el a fogmosást, csaknem kétszer annyian, mint az átlag, ami alátámasztani látszik, hogy aki nem jár közösségbe, hajlamosabb kihagyni a fogmosást.



A válaszadók 18 százaléka több édességet evett a pandémia alatt, míg 31 százalék kevesebbet. A nők között 26 százalékkal többen vannak, akik több édességet esznek, mint a férfiak között. A 25 és 40 év közötti korosztályban emelkedett meg a legjobban az édességfogyasztás, az átlaghoz képest 22 százalékkal többen csábulnak el egy kis nassolásra. Ez azért komoly baj, mert nagyon káros a home office alatti édességfogyasztás, hiszen étkezések után savassá válik a szájüregben a kémhatás, ami a folyamatos nassolással hosszú ideig fennáll és árt a fogaknak.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek