EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Ha a gazda stresszes, a kutyája is az lesz

Életmód
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A kutyák és az emberek esetében is néhány hónapra visszamenőleg meg lehet határozni a stressz-szintet a haj- és szőrszálakban lévő stresszhormon alapján.

Érdekes tanulmányt hozott nyilvánosságra a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A svédországi Linköpingi Egyetem kutatói megállapították, hogy a kutyák által tartósan megélt stressz összefügg a gazdával való kapcsolattal. A kutatás 18 vadászkutyára, köztük norvég elkhundra és tacskóra, valamint a farkasokhoz genetikailag közelebb álló ősi fajták 24 képviselőjére, egyebek között siba inura, basenjire és szibériai huskyra terjedt ki.

A kutyák és az emberek esetében is néhány hónapra visszamenőleg meg lehet határozni a stressz-szintet a haj- és szőrszálakban lévő stresszhormon alapján. A szakemberek különböző fajtájú kutyáktól és a gazdáiktól vettek mintákat, amelyekben megmérték a kortizolkoncentrációt.


A vadászkutyák esetében egyértelmű a kapcsolat a kutyák stressze és a gazda személyisége között     Fotó: freepik.com


„Az eredmények azt mutatták, hogy a vadászkutyák esetében a gazdi személyisége befolyásolta az állatok stressz-szintjét, de érdekes módon az ősi fajtáknál ez nem volt megfigyelhető" - mondta Lina Roth, az egyetem munkatársa. A szakember elmondta, vizsgálták a pásztorkutyák és gazdáik közötti kapcsolatot is, aminek nyomán egyértelművé vált, hogy az szintén jelentős befolyással van a hosszú távú stresszre ezeknél a kutyáknál.


A pásztorkutyák képesek tükrözni gazdájuk stressz-szintjét    Fotó: freepik.com


Az eredmények szerint a kutya-gazda kapcsolat az ősi fajtáknál befolyásolja legkevésbé a tartós stresszt. A vadászkutyák esetében egyértelmű a kapcsolat a kutyák stressze és a gazda személyisége, valamint a kutya-gazda kapcsolat között, ám kizárólag a pásztorkutyák képesek tükrözni gazdájuk stressz-szintjét.