392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Gyenyisz Tkacs sosem látja felnőni a gyermekeit – riport a háború első ukrán halottjáról

10perc.hu
2023. 02. 24.
Gyenyisz Tkacs sosem látja felnőni a gyermekeit – riport a háború első ukrán halottjáról

A 36 éves törzsőrmester az invázió napjának hajnalán halt meg, miután a támadó oroszok szitává lőtték a határőrt.

Sosem felejti el Okszana 2022. február 24-ét, hisz a háború első órája alapvetően változtatta meg az életét. Ugyanis ő lett az első katonaözvegy Ukrajnában, miután férjét, a 36 éves Gyenyisz Tkacsot a támadó oroszok szitává lőtték Zorinivka falu szélén, a keleti luhanszki régióban. Nem sokkal hajnali 3 óra 40 perc után

Okszana, a felesége volt az, aki az ellenőrző pontnál azonosította a vérben úszó férjét, akinek még az ujjait is elvitte a rá kilőtt golyók sokasága. A fiatalasszony lemosta a tetemet, majd felöltöztette az esküvői öltönyébe, hogy abba helyezzék örök nyugalomra. A 36 éves férfi a feleségén kívül egy kétéves kislányt hagyott maga után, aki már soha nem fogja megismerni az édesapját, és egy nyolcéves fiút, aki sosem felejti el azt a napot.


Egy éve teljesen megváltozott az élete a családnak      Fotó: The Guardian/Ed Ram


„Nekem volt már egy férjem, akitől elváltam. Gyenyisszel 2018-ban házasodtunk össze Mikilszke kis templomában, és az otthonunk mellé építettünk egy sertés- és csirkegazdaságot. Noha Roman pontosan tudta, hogy Gyenyisz nem a biológiai apja, a lehető legjobban kijöttek egymással. Mindig is apaként viselkedett vele, a saját fiaként szerette, míg Roman őt édesapjaként szerette” – mesélte el a The Guardian stábjának Okszana.

Az özvegy elárulta, négy órával a férfi halála előtt még beszéltek telefonon, és az egyórás beszélgetés alatt kislányuk, Dominika közelgő második születésnapját tervezték. Másnap délelőtt, február 25-én akarták megvenni a pici ajándékát. Ehelyett ez a nap Gyenyisz temetésének napja lett.


Ennél a határállomásnál halt hősi halált Gyenyisz Tkacs, aki a háború első ukrán halottja lett     Fotó: The Guardian/Ed Ram


„Viszlát holnap. Szeretlek. Hiányzol" – búcsúzott a törzsőrmester imádott feleségétől. Ezek a búcsúszavak állandóan ott csengenek Okszana fülében. Ritka, be nem tartott ígéretként...

Okszana ma annak a három kis szobának az egyikében idézi fel az eseményeket, amelyben gyermekeivel és anyjával, az 55 éves Valentyinával él egy lepukkant közös házban Volodimirben, egy nyugat-ukrajnai kisváros szélén. Felidézi azt az időt, amikor megismerkedtek Gyenyisszel, mint mondta, szinte összefonódott az egész életük.


Egy évvel ezelőtt, február 24-én, hajnalban az orosz golyók egy ukrán család életét is széttépték      Fotó: The Guardian/Ed Ram


„Egy faluból származunk. Én az egyik utcában laktam, ő pedig a másik oldalon.  Gyerekkorunk óta ismerjük egymást. Persze hét év különbség van köztünk. Mindig is barátok voltunk. Amikor felnőttem, elkezdtem diszkóba járni, többször is hazavitt a motorjával, és azt mondta anyámnak, hogy hazahoztam a te kis angyalkádat" – mesélte a fiatal özvegy.

Okszana már tudja, férje volt a háború első ukrán áldozata… Nem vigasztalja, hogy megkapta az állam kitüntetését, ami a hősi halottak családjának jár. Arra a kérdésre, miszerint hogyan érzi magát egy év elteltével, csendesen csak annyit mond: „Fájdalmat érzek, és nagyon egyedül vagyok.”

Főkép forrása:
The Guardian/Ed Ram

További cikkek