395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

G7: Blinken szerint Európa-ellenes az Északi Áramlat2

10perc.hu
2021. 05. 06.

A hét vezető ipari hatalom (G7) londoni külügyminiszteri értekezletén az amerikai külügyminiszter elmondta, Washington senkitől sem kéri, hogy Amerika és Kína között válasszon.

Igencsak sűrű napokat tudhat maga mögött Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Előbb részt vett a hét vezető ipari hatalom (G7) szerda este véget ért londoni külügyminiszteri értekezletén, ahol több komoly bejelentést is tett. A Bloomberg beszámolója szerint egyrészt kijelentette, hogy a fennálló amerikai-kínai viszály ellenére Washington senkitől nem várja el, hogy az Egyesült Államok vagy Kína között válasszon.

Ugyanakkor elmondta, az amerikai kormány változatlanul rossz ötletnek tartja az Északi Áramlat 2 orosz földgázvezeték megépítését, ugyanis az orosz-német beruházás egyedül Oroszország érdekeit szolgálja, Európa és az Egyesült Államok érdekeivel viszont ellentétes. Ráadásul úgy véli, a Balti-tenger alatt épülő vezetékrendszer az Európai Unió saját energiabiztonsági alapelveinek is ellentmond, emellett hátrányosan érinti Lengyelországot, Ukrajnát és több más fontos európai országot.

Blinken Londonból egyenest Kijevbe utazott, ahol megbeszélést folytatott ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával. „Abból az egyszerű okból vagyok ma itt, hogy Biden elnök nevében megerősítsem az országaink közti partnerség melletti határozott elkötelezettségünket" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter. Kuleba a CNN-nek még a találkozó előtt adott interjújában kifejtette, hogy Kijevben a katonai segítségnyújtásról is tárgyalt Blinkennel, és Ukrajna elsősorban légvédelmi rendszereket és mesterlövész-ellenes technológiákat készül kérni az Egyesült Államoktól.

Főkép forrása:
Bloomberg/Hollie Adams

További cikkek