393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Figyelj a rendelésnél, mert nem minden csomagot szállít házhoz a Magyar Posta

10perc.hu
2023. 05. 24.

A cég szerint a ki nem szállított csomagok voltaképpen külföldről feladott sima levélküldemények lehetnek, amiket a „sima postások” vinnének házhoz, ám azok nem férnek bele a postaládákba, ezért a postán helyezik el őket.

A Magyar Posta esetenként nem szállította házhoz az amúgy külföldről házhoz rendelt csomagokat. A történetek mindig ugyanazok voltak, a vásárló külföldi, EU-s és EU-n kívül webshopból egyaránt vásárolt egy terméket, adott felületen kifizette a szóban forgó tárgy házhozszállítási költségét, majd várt – írta a Pénzcentrum.

Bizonyos külföldről rendelt csomagokat a posta nem szállít házhoz. Az anomáliát azt okozza, hogy bár a gyanútlan vásárló egy külföldi oldalon házhozszállítással rendel valamit, ám a másik oldalon álló fél, azt nem csomagként, hanem sima levélküldeményként adja fel.

Mire azonban a Magyar Postához kerül, a hazai szabályozás szerint az már nem biztos, hogy megfeleltethető levélküldeménynek. Lehet ugyanis, hogy a méretei miatt nem fér be a postaládába, ilyenkor jön a valóság, nincs mese, a házhoz rendelt csomagért be kell menni a postára.

A külföldi oldalon semmilyen információ nem volt azzal kapcsolatban, hogy a vásárlók ne kapnák kézhez házhozszállítás útján a csomagjukat, legyen szó ruházati cikkről, vagy egyéb, kisebb csecsebecsékről. Sőt, a házhozszállítási díjnak értelemszerűen nem is volt alacsony a költsége, 6-8, de akár 12 euróba is került, tehát átszámítva több mint 4 ezer forintos költséget is jelenthetett a vásárlónak.


Mire a csomag a Magyar Postához kerül, a hazai szabályozás szerint az már nem biztos, hogy megfeleltethető levélküldeménynek    Fotó: ATV


A Magyar Posta kijelentette, ők minden esetben jogszerűen járnak el a különböző küldeménytípusok kézbesítése során. A nemzetközi tértivevényes levélküldeményeket, és a nemzetközi könyvelt levélküldeményeket jogszabály által meghatározott keretek között házhoz kézbesíti.

Igen ám, csakhogy sajnálatos módon azonban vannak olyan, a Magyra Postán kívülálló esetek, amikor a küldő bár levélként adja fel küldeményét, az méretéből és súlyából fakadóan Magyarországon már csomagnak minősül – nagyobb a szabványos levélszekrény bedobó nyílásának méretétől – és nem helyezhető el a levélszekrényben.

Ezek azok a küldemények - amelyek nem férnek el a levélszekrényekben –, amelyekről a Posta értesítést hagy a címzett postaládájában – közölte a Magyar Posta. A cég szerint számukra a nemzetközi küldemények kézbesítésére vonatkozóan az UPU Egyezmény és Küldeményforgalmi Szabályzat (Universal Postal Union Convention, Regulations) az irányadó. Ez a szabályozás pedig azt mondja ki, hogy a postai szolgáltatók a saját nemzeti szabályozásukban előírt feltételek szerint kézbesítenek levélküldeményt.

A ki nem szállított csomagok voltaképpen külföldről feladott sima levélküldemények lehetnek, amiket a „sima postások” vinnének házhoz, ám azok nem férnek bele a postaládákba, ezért a postán helyezik el őket. Ezek a küldemények lehetnek tehát azok, amik sok vásárlónak nem érkeztek házhoz, hiába fizetett amúgy házhozszállítási díjat a saját lakcímére.

Főkép forrása:
ATV

További cikkek