395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Figyelj oda, mert akár 280 ezer forint adóvisszatérítés is járhat neked

10perc.hu
2022. 12. 11.

Akár egészségpénztári, akár nyugdíjpénztái megtakarításunk van, nyugdíjbiztosításunk vagy nyugdíj-előtakarékossági számlánk az idei évi befizetések határozzák meg, mennyi adóvisszatérítést kaphatunk 2023-ban.

Egyre többen fedezik fel évről-évre az önkéntes pénztári megtakarítási formákat, az év utolsó hónapjában pedig jellemzően áradnak az utolsó pillanatos befizetések. Ugyanis akár egészségpénztári, akár nyugdíjpénztái megtakarításunk van, nyugdíjbiztosításunk vagy nyugdíj-előtakarékossági számlánk az idei évi befizetések határozzák meg, mennyi adóvisszatérítést kaphatunk 2023-ban.

Ha minden államilag támogatott megtakarítási formát maximálisan kihasználnak a dolgozók, akár évi 280 ezer forintot is visszakaphatnak az államtól a befizetett adójukból. Rengeteg jogosult nem is sejti, hogy mennyit takaríthat meg így, sok takarékoskodónak pedig foglama sincs, hogyan használhatná ki a maximális állami támogatást. A Pénzcentrum most összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Magyarországon jelenleg 280 ezer forintnyi adót igényelhetünk vissza különböző megtakarítási formák útján az államtól, azonban ezeknek is vannak korlátai. Érdemes az egyéni megtakarítási lehetőségek és célok alapján dönteni, kinek melyik forma a megfelelő, vagy milyen kombinációban tudja leginkább kihasználni az adóvisszatérítési lehetőséget.

Fontos, hogy a személyi jövedelemadó, vagyis az szja a magyar magánszemélyek jövedelmére kivetett adó, a jövedelemadók egyik legtipikusabb formája. Tehát ezekkel a lehetőségekkel az tud élni, akinek van befizetett adója. Természetesen az sem mindegy, hogy mekkora is a befizetett szja mértéke.



A szja 2016 óta változatlanul az adóalap 15 százaléka – vállalkozói szja esetén 9 százalék, amennyiben nem nemzetközi szerződés rendelkezéséből következik –, vagyis ahhoz, hogy kihasználhassa valaki maximálisan az adóvisszatérítési lehetőségeket, minimum nagyjából 156 ezer forintos adóalapra, vagyis havi jövedelemre van szükség.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy vannak olyan adókedvezmények, amelyek eleve befolyásolják a befizetett szja mértékét. Ezekben az esetekben érdemes inkább olyan családtagnak megtakarítási szerződést kötnie, akinek nem csökkentik számottevően az olyan adókedvezmények az adóját, mint:
- a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK);
- az első házasok kedvezménye (EHK);
- a családi kedvezmény (CSK) és a családi járulékkedvezmény (CSJK);
- a személyi kedvezmény (SZK)
- és a 25 év alattiak SZJA kedvezménye.

Az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás során a befizetett összeg után 20 százalékos szja-visszatérítést lehet igénybe venni, maximum évi 150 000 forintos értékhatárig. Az egészségpénztárba befizetett pénz ezenkívül leköthető: kétéves lekötés esetén az első évben lekötött összeg után 10 százalékos adóvisszatérítés vehető igénybe. A hozamhoz negyedévente lehet hozzáférni, melynek kivétele után a 15%-os kamatadót sem kell fizetni.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba érkező befizetések után szintén igényelhető 20 százalékos támogatás adójóváírásként legfeljebb évi 150 000 forintig. A visszatérítést a NAV a megjelölt önkéntes pénztári számlára utalja vissza, így gyarapítva a megtakarítást. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hozamát ugyancsak nem terheli kamatadó. Ahhoz, hogy elérjük a 150 ezres limitet, évi 750 ezer forintnyi befizetés szükséges, vagyis havi 62 500 forint megtakarítás.



2014. január 1-től már nem csak a nyugdíjpénztári befizetések és a nyugdíj-előtakarékossági számla, hanem a nyugdíjbiztosítások után is igénybe lehet venni a 20 százalékos adóvisszatérítést. A nyugdíjbiztosítás gyakorlatilag egy olyan speciális életbiztosítás, amelyet nyugdíjcélú megtakarítási számlán vezetnek.

Mivel ez egy nyugdíjcélú megtakarítási forma, a biztosító jellemzően a szerződésben rögzített nyugdíjkorhatár elérésével fizetheti ki a pénzt az ügyfelének. A kifizetés megtörténhet még nyugdíjbavonulás, legalább 40 százalékos egészségi állapot romlás vagy halál esetén is.

A harmadik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma a nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden NYESZ. Ez valójában egy olyan hosszú távú értékpapír számla, amelyen keresztül megtakarításainkból értékpapírokat vásárolhatunk. Ellentétben például a nyugdíjpénztárakkal, a nyugdíj-előtakarékossági számla esetében a megtakarításukat maguk kezelik.

A befizetett összegek után éves szinten adóvisszatérítés is jár, ugyanúgy 20 százalék, mint a többi megtakarítási formánál, a limit azonban 100 000 forint. Ezt évi 500 ezer forintos befizetéssel lehet elérni. A visszatérítések szintén a NYESZ számlára kerülnek, gyarapítva a megtakarítást.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek