392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Felezhető az iparűzési adóelőleg

10perc.hu
2021. 02. 19.
Felezhető az iparűzési adóelőleg

Ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtani elektronikus formában február 25-ig az adóhivatalhoz.

Amennyiben azt kérik az érintett vállalkozások egy egyszerű, a február 25-ig a NAV-hoz eljuttatott kérelemben, akkor csak az aktuális iparűzési adóelőleg felét kell befizetniük. A jelenlegi egészségügyi helyzet miatt ugyanis a kis- és középvállalkozások (kkv) helyi iparűzési adójának (hipa) maximális mértéke a felére csökken, azaz egy százaléknál nem lehet magasabb. Egy vállalkozás akkor jogosult a kedvező iparűzési adómérték alkalmazására, ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, de a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a négymilliárd forintot.



Az elektronikus nyilatkozattételi kötelezettség nem terheli azokat a kkv-kat, amelyeknek a törvény alapján nem kell adóelőleget fizetni, így például a hipában egyszerűsített adómegállapítást választó katásokat (kisadózó vállalkozások tételes adója), akik két részletben fizetnek adót, valamint a jogelőd nélkül kezdő vállalkozókat.

Figyelem! A 2021. február 25-ig esedékes elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, az egy százalékos iparűzési adó mérték alkalmazásához nem. Az alacsonyabb adómérték automatikusan jár a kkv-éknak, így 2021-re vonatkozóan minden érintett a felére csökkentett, legfeljebb egy százalékos mértékű adót fogja majd megfizetni 2022. május 31-én.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek