393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Feleslegesen sérültek meg katonáink Koszovóban – Megismételhelik a helyhatósági választásokat

10perc.hu
2023. 06. 03.
Feleslegesen sérültek meg katonáink Koszovóban – Megismételhelik a helyhatósági választásokat

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Sholz német kancellár Moldovában tárgyalt Vjosa Osmani koszovói, illetve Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

Megfontolja új helyhatósági választások kiírását Koszovó elnöke az ország északi, zavargások sújtotta részén. Az államfő ezt azután jelentette be, hogy Moldovában tárgyalt Emmanuel Macronnal és Olaf Scholz-cal. A francia elnök és a német kancellár Aleksandar Vučić szerb elnökkel is egyeztetett, a megbeszélésekhez Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője is csatlakozott – hangzott el az ATV Híradójában.

„Egyszerű dolgot kértünk: Koszovótól azt, hogy mielőbb szervezzen új választást a négy érintett településen, a szerbektől pedig azt, hogy vegyenek rajta részt" - mondta a francia államfő, aki szerint jövő hétre egyértelmű választ várnak a felektől.


Emanuel Macron rávette a koszovói elnököt, hogy gondolja meg az új választások kiírását     Fotó: France24


A megbeszélések után a koszovói elnök jelezte, hajlandó új választások kiírására. A kormányfő viszont a parlamentben Szerbiát tette felelőssé az erőszakért. Szerinte az Észak-Koszovóban tüntető szerbek Belgádból kaptak utasítást arra, amit tettek.

Az albán többségű Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amelyet eddig mintegy 100 ország ismert el. Szerbia viszont továbbra is saját részeként tekint a területre, amelynek több északi településen a szerbek alkotják a többséget.

Főkép forrása:
SZMSZ

További cikkek