393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1: mégsem világbajnok Verstappen! Óvott a Mercedes!

10perc.hu
2021. 12. 12.
F1: mégsem világbajnok Verstappen! Óvott a Mercedes!

A sportszabályzat megsértésére hivatkozva 2 ponton is támadja a végeredményt Lewis Hamilton csapata, így nem hivatalos sem az Abu-Dzabi Nagydíj, sem pedig a világbajnokság végeredménye. Az FIA elutasította az óvást, ám szerda este nyolcig még fellebbezhet a Mercedes, addig Verstappen nem tekintheti magát világbajnoknak.

Sokan szokták mondani, hogy aki hozzászokott az állandó sikerekhez, az nem fogja elviselni, ha egyszer valaki jobb lesz náluk. Most ez a mondás igazsága kezd alakot ölteni, amikor egy fantasztikus év után egy döbbenetes utolsó kört követően véget ért az idei Forma 1-es világbajnokság, ám a Mercedes – elsősorban annak csapatfőnöke – egyszerűen nem bírja elviselni, hogy 2021 világbajnokát Max Verstappennek hívják és nem Lewis Hamiltonnak.

Mielőtt rátérnénk, mi is történt azután, hogy a Red Bull hollandja az utolsó körben a safety car-szakaszt követően megelőzte új gumijainak köszönhetően a 44 körös abroncsokkal küzdő Hamiltont, megnyerte a versenyt, így minden idők negyedik legfiatalabb világbajnoka lett.

Legalábbis ezt hittük. Ugyanis az a Toto Wolff és az általa vezetett Mercedes megóvta a verseny végeredményét azok után, hogy a versenyhétvége előtt mindenhol azt nyilatkozták, ők a pályán és nem a zöld asztalnál akarják megnyerni a vb-címet.

És akkor nézzük, mit is talált a Mercedes. Úgy vélik, hogy két szabálysértés is történt az utolsó percekben, ami miatt Hamilton elveszítette nyolcadik világbajnoki elsőségét. Az egyik szerint Verstappen megsértette a sportszabályzat 48.8-as pontját, miszerint akkor előzte meg a brit pilótát, amikor a biztonsági autó a pályán volt. A másik kifogásuk a sportszabályzat 48.12-es pontját említi, ami arról rendelkezik, milyen körülmények között előzhetik meg a lekörözöttek a vezető autót és a biztonsági autót egy biztonsági autós fázis végén.

Nos, nézzük, igaza lehet-e a Mercedesnek. A második esetben akár igen is lehet a válasz, ugyanis kizárólag azok a versenyzők vették vissza a körüket, akik a vb-aspiráns között haladtak a safety car mögött, míg például Daniel Ricciardo, Lance Stroll és Mick Schumacher a sor végén maradt. Ugyanis ha minden pilóta a szabálynak megfelelően visszavette volna a körét, akkor nem maradt volna idő arra, hogy újraindítsák egy utolsó körre a mezőnyt.



A sportszabályzat 48.12-es pontja a lekörözöttekről kimondja, amint az utolsó lekörözött autó megelőzte az élen állót, a biztonsági autó vissza fog térni e boxutcába a következő kör végén. És itt a probléma, ugyanis a safety car úgy ment ki a mezőny elől, hogy nem mindegyik versenyző vette vissza a körét, ráadásul az újraindítás még ugyanabban a körben megtörtént, amikora lekörözöttek egy része elment a biztonsági autó mellett.

Ugyan ebben a kérdésben teljesen igaza lehet a Mercedesnek, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor azt jelentette be a versenybíróság, hogy a szabályokkal szintén ellentétes módon a lekörözöttek ott maradnak az újraindításkor Hamilton és Verstappen között, Toto Wolffnak és más csapattagoknak ezzel semmi gondjuk nem volt.

Ugyanakkor a másik esetben tény, hogy Verstappen a biztonsági autó pályáról való kijövetele előtt másodpercekben a hirtelen lassító Hamilton mellé kormányozta autóját, ám a tényleges indításkor teljesen egyértelműen a hétszeres világbajnok mögött haladt, azaz ebben a kérdésben nem igaz az, amit a Mercedes állít.

Mindkét csapatfőnököt megpróbálták szóra bírni az óvás benyújtását követően, ám amíg Toto Wolff nem hajlandó nyilatkozni, addig a Red Bull főnöke, Christian Horner kijelentette, lehangoló, amiért benyújtotta a Mercedes ezeket az óvásokat, de úgy gondolja, számíthattak erre egy ilyen évben.

Nos, aránylag hamar megszületett a döntés, ám előtte mindkét csapatvezetést magukhoz hívták a döntőbírák, és 45 perces megbeszélést követően ki is hirdették, hogy elutasították a Mercedes mindkét óvását. Ennek ellenére hivatalosan még nem világbajnok Max Verstappen, ugyanis a Mercedes jelezte, óvni fog.

“A Sportkódex 15. cikkelye és az Igazságügyi és Fegyelmi Szabályzat 10. cikkelye mentén fellebbezést nyújtunk be a versenyfelügyelők határozata ellen” - olvasható a Mercedes hivatalos Twitter oldalán. Tehát a Red Bull és a 24 éves holland pilóta még mindig nem nyugadhat meg.

Főkép forrása:
Amber PR

További cikkek