392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1: Hamilton nyerte az idénynyitót, bemutatkozott Mick Schumacher

10perc.hu
2021. 03. 28.
F1: Hamilton nyerte az idénynyitót, bemutatkozott Mick Schumacher

A 36 éves Hamiltonnak ez volt pályafutása 96. futamgyőzelme, Bahreinben pedig immár ötödször diadalmaskodott.

Igencsak izgalmas, az utolsó méterekig kiélezett futammal vette kezdetét az idei Formula 1-es világbajnokság, melyben ezúttal Bahrein rendezhette a szezonnyitó versenyt. Ahogy azt a tesztek után sejteni lehetett, a győzelemért a Mercedes és a Red Bull harcolt, és ezúttal nem a megszokott hatalmas előnnyel, hanem csak centikkel diadalmaskodott a címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton.

A Mercedes brit versenyzőjének ez volt pályafutása 96. futamgyőzelme, Bahreinben pedig immár ötödször diadalmaskodott. A hétszeres világbajnok az újabb sikerével a másik hétszeres bajnokot, Schumachert érte utol az örökranglistán, immár mindkét versenyző elmondhatja magáról, hogy 15 egymást követő évben felállhatott legalább egyszer a dobogó felső fokára.



Mögötte a pole pozícióból induló, és a futam vége előtt rendkívül sportszerű Max Verstappen végzett, aki négy körrel a vége előtt meg is előzte Hamiltont, ám rögtön utána visszaengedte maga elé, mert a csapattal egyeztetve úgy ítélte meg, hogy szabálytalan volt az előzési manővere. Hamilton a hátralévő három körben már nem adott lehetőséget az előzésre Verstappennek annak ellenére, hogy a Mercedes hátsó gumijai az eltérő stratégia miatt jóval kopottabbak voltak és kevésbé tapadtak, mint a Red Bull abroncsai.



A harmadik helyen Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője végzett, aki az utolsó körben megfutotta a leggyorsabb kört, ezért megkapta a plusz egy világbajnoki pontot. Nem sokon múlt a pontos sorminta – azaz Mercedes, Red Bull, Mercedes, Red Bull –, ugyanis Sergio Pérez autója leállt a felvezető körben, és a mexikói csak nagy nehézségek árán tudta újra elindítani a Red Bullját. Így csak a mezőny után, a boxból rajtolhatott, ám ezúttal nem sikerült a tavalyi bravúr – 2020-ban szintén az utolsó helyről nyerte meg élete első F1-es futamát Szahírban –, ám így is felküzdötte magát az ötödik helyre.



Újra a mezőnyben köszönthettük a korábbi kétszeres világbajnok Fernando Alonsót, aki néhány remek manőverrel vétette magát észre, de sajnos a 32. körben kiállni kényszerült technikai gondok miatt. Szintén ott volt a mezőnyben és élete első F1-es versenyét teljesítette a 16. helyen záró Mick Schumacher, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia. A most debütáló újoncok közül a japán Cunoda Juki (Alpha Tauri) teljesített a legjobban, kilencedikként két világbajnoki pontot szerzett. A futamon a két korábbi vb-címeket halmozó istálló, a McLaren és a Ferrari mindkét versenyzője a legjobb tíz között, pontszerzőként végzett. A szezon három hét múlva folytatódik Imolában, az Emilia Romagna Nagydíjjal.



Végeredmény, Bahreini Nagydíj, Szahír

1.Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:32:03.897 óra, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 0.745 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 37.383 mp h., 4. Lando Norris (brit, McLaren) 46.466 mp h., 5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 52.047 mp h., 6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 59.090 mp h., 7. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 1:06.004 perc h., 8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:07.100 p h., 9. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1:25.692 p h., 10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:26.713 p h.

A vb állása

Pilóták: 1. Hamilton 25 pont, 2. Verstappen 18, 3. Bottas 16, 4. Norris 12, 5. Pérez 10, 6. Leclerc 8, 7. Ricciardo 6, 8. Sainz 4, 9. Cunoda 2, 10. Stroll 1.

Konstruktőrök: 1. Mercedes 41 pont, 2. Red Bull 28, 3. McLaren 18, 4. Ferrari 12, 5. Alpha Tauri 2, 6. Aston Martin 1.

Főkép forrása:
Mercedes Petronas

További cikkek