Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Lewis Hamilton nem lassít, a Mercedes új fejlesztéseket hoz Magyarországra is

10perc.hu
2024. 07. 08.
Lewis Hamilton nem lassít, a Mercedes új fejlesztéseket hoz Magyarországra is

Hamilton győzelmével zárult a Brit Nagydíj, Verstappen továbbra is vezeti a világbajnoki pontversenyt.

Vasárnap Lewis Hamilton két és fél év várakozás után a 104. nagydíjgyőzelmét és érzelmes kilencedik hazai győzelmét aratta a változó körülmények között rendezett futamon, a verseny hajrájában pedig maga mögött tartotta a nagy tempóval érkező Max Verstappent. 

A 39 éves brit pilótának idén ez az első, pályafutása során pedig már a 104. győzelme, összességében kilencedik alkalommal nyert a silverstone-i pályán, ami rekord az F1-ben. Hamilton így 16 különböző idényben nyert legalább egy futamot a Forma-1-ben, ami szintén csúcs. A rutinos brit sztárnak ez a 150. dobogója a Mercedes színeiben.

Hamilton mögött a címvédő és háromszoros vb-győztes, az összetettben most is élen álló Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője lett a második, míg az ugyancsak brit Lando Norris, a McLaren pilótája a harmadik.

A Mercedesnek ez volt a második győzelme sorozatban, miután Ausztriában George Russell győzött a Verstappen és Lando Norris közötti nagy visszhangot kiváltó ütközést követően.

„A teljesítményt tekintve még sok minden vár ránk. Budapestre és Spába is hozunk frissítéseket. Nem szabad elragadtatnunk magunkat, múlt héten volt egy győzelmünk, ami annak köszönhető, hogy Verstappen és Norris összeakadtak, de ma egy becsületes győzelmet arattunk.” - nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

Wolff szerint a Mercedes fejlesztési erőfeszítései végül „összeálltak”, hogy Hamilton olyan helyzetbe kerüljön, hogy egy „mesébe illő” győzelemmel jegyezze a hazai futamokon elért dobogós helyezéseinek sorozatát, mielőtt 2025-ben a Ferrarihoz igazol. „Ha figyelembe vesszük, hogy öt futammal ezelőtt még a dobogóért sem voltunk versenyben, ami a harmadik évnek tűnt, amikor nem teljesítettünk, akkor összeállt a dolog” - magyarázta.

„Hirtelen minden, aminek nem volt értelme, értelmet nyert. És a fejlesztési irányok eredményei visszatértek, mint a régi időkben. Megkeressük a teljesítményt, feltesszük az autóra, és ez köridőben is megmutatkozik.”

Wolff hozzátette: „Az elmúlt két évben nem ez volt a helyzet. Nem tudtunk olyan autót adni a versenyzőknek, amely lehetővé tette volna számukra, hogy a győzelmekért menjenek. Az pedig, hogy Lewis ismét megnyerte a Brit Nagydíjat az utolsó hazai versenyén a Mercedesszel, szinte olyan, mint egy kis mese, ennél jobban nem is írhattuk volna meg a forgatókönyvet. Igazoltuk, hogy amit csinálunk, az jelenleg helyes.”

Hamilton átvette a vezetést a futam utolsó etapjára Norris elrontott bokszkiállását követően, de így is meg kellett küzdenie a rohamozó Verstappennel, akinek a brit lágy gumijához képest tartósabb kemény gumijai voltak.

„Nem maradt közepes gumink, ezért nagyon egyszerű volt a döntés” - magyarázta Wolff a gumiválasztást. „Nem hittük, hogy a kemény a megfelelő gumi. Utólag visszatekintve valószínűleg a helyes sorrend a közepes, a kemény és a lágy lett volna, ez lett volna a leggyorsabb.”

„De a végére spóroltunk, szerintem a gumikezelésünk jó volt a McLarenekhez képest, és ez biztosította a győzelmet.”

Hamilton a leintés után könnyeivel küszködve köszönte meg rádión a csapattagok munkáját, a sírást pedig csak akkor hagyta abba, amikor már kiszállt az autójából és levette a bukósisakot. Ezután brit zászlóval a kezében köszönte meg a közönség támogatását a célegyenesnél lévő lelátónál.

A vb két hét múlva folytatódik a 39. Magyar Nagydíjjal a mogyoródi Hungaroringen.

A vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíj végeredménye (a pontszerzők):

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:22:27.059 óra
2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1.465 másodperc hátrány
3. Lando Norris (brit, McLaren) 7.547 mp h.
4. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 12.429 mp h.
5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 47.318 mp h.
6. Nico Hülkenberg (német, Haas) 55.722 mp h.
7. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 56.569 mp h.
8. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 1:03.577 perc h.
9. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1:08.387 p h.
10. Cunoda Juki (japán, RB) 1:19.303 p h.

A világbajnoki pontverseny állása 12 futam után:

1. Verstappen 255 pont
2. Norris 171
3. Charles Leclerc 150
4. Sainz 146
5. Piastri 124
6. Sergio Pérez 118
7. Russell 111
8. Hamilton 110
9. Alonso 45
10. Stroll 23
11. Hülkenberg 22
12. Cunoda 20
13. Daniel Ricciardo 11
14. Oliver Bearman 6
15. Pierre Gasly 6
16. Kevin Magnussen 5
17. Albon 4
18. Esteban Ocon 3

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek