393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ez már barbarizmus! Ukrán hadifoglyot fejeztek le kiskéssel orosz katonák

10perc.hu
2023. 04. 13.
Ez már barbarizmus! Ukrán hadifoglyot fejeztek le kiskéssel orosz katonák

Két olyan videó is felkerült orosz Telegram-oldalakra, amelyek azt bizonyítják, hogy a megszálló orosz hadsereg katonái brutális háborús bűncselekményeket követtek el ukrán hadifoglyok ellen.

Az Iszlám Állam nyomdokaiba lépett az orosz hadsereg, az elmúlt napokban nyilvánosságra került videók tanúsága szerint legalább három ukrán katona fejét vágták le valamikor a nyáron. Két olyan videó is felkerült orosz Telegram-oldalakra, amelyek azt bizonyítják, hogy a megszálló orosz hadsereg katonái brutális háborús bűncselekményeket követtek el ukrán hadifoglyok ellen – írta az RTL.

Az egyik videó feltehetően nyáron vagy kora ősszel készült, valahol Bahmut közelében. A felvételt valószínűleg a Prigozsin-féle Wagner-magánhadsereg zsoldosai készítették. A videón egy ukrán páncélozott csapatszállító roncsai mellett két ukrán katona holtteste látható. Mindkét katonát lefejezték, kezüket levágták. Az egyik orosz katona arról beszél, hogy a páncélozott jármű aknára futott, majd nevetve így folytatja: „Megölték őket. Odamentek hozzájuk és levágták a fejüket.”

A másik videó is valamikor nyáron készülhetett, legalábbis erre utal a zöld növényzet. A végtelenül hosszúnak tűnő, 1 perc 40 másodperces felvételen azt lehet látni, hogy egy orosz katona egy rövid pengéjű késsel levágja egy földre tepert, sikoltozó ukrán hadifogoly fejét. A videó több verzióban is kering a közösségi oldalakon, az elhomályosított változat is annyira kegyetlen, hogy még annak megtekintése is sokkoló.


Számtalan háborús bűncselekményt követtek el civilek és hadifoglyok ellen az orosz megszálló erők     Fotó: Ria Novosztyi


A fentieken túlmenően orosz közösségi oldalakon egy olyan Bahmutban készült fotót osztottak meg pár nappal korábban, amin egy karóra tűzött levágott fej látható. A fotóhoz fűzött, meg nem erősíthető információ szerint ebben az esetben is egy ukrán katona volt az áldozat. Erről az amerikai Háborúkutató Intézet (ISW) tett jelentést. Beszámolók szerint hasonló lefejezéseket követtek el nyáron Wagner-zsoldosok Popászna térségében.

A barbár lefejezésekkel, csonkításokkal Oroszország megsértette az 1949-es genfi egyezmény több pontját is. Oroszország jelenleg az ENSZ biztonsági tanácsának elnöke. Többen az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet által elkövetett bűnökkel állíották párhuzamba a lefejezéseket, hozzátéve, hogy az Ukrajna elleni invázió során már eddig is számtalan háborús bűncselekményt követtek el civilek és hadifoglyok ellen az orosz megszálló erők.

Nem sokkal azután, hogy a fotók, videók megjelentek, Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója a Twitteren azt írta: „Mindenki kérdőre és felelősségre lesz vonva.” A videók óriási felháborodást keltettek Ukrajnában és a szövetséges országokban.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek