EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Észak-Korea ginzengyökerekkel fizetné meg milliárdos tartozását Magyarországnak

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Csa Szong Ho

Phenjan utoljára 2014-ben foglalkozott azzal, hogy a rendszerváltás előtti időkből származó kölcsönt valahogy visszaadja Budapestnek.

A „régi szép időkben” a kommunista Magyarország jelentős kölcsönt adott a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (KNDK), melynek mai értéke megközelítőleg 30 millió klíringre, azaz 6 milliárd forintra rúg. Nos, ennek az összegnek a visszaszerzésére túl sok reményünk nincsen.

A Világgazdaság megírta, hogy azért voltak próbálkozások arra, hogy a Kim Dzsongun vezette kommunista diktatúra visszafizessék a magyaroknak a hitelt. 2008-ban Phenjan felajánlotta, hogy amennyiben Budapest elengedi az adósság 90 százalékát, akkor a maradékot ginzengyökerekben kifizeti a magyaroknak.

Miután a magyar kormány elutasította az ajánlatot, legközelebb 2014-ben volt esély a pénz – vagy legalább egy részének – visszaszerzésére, amikor egy magyar küldöttség Phenjanba utazott a dél-koreai nagykövet megbízólevelének átadási ceremóniájára. Ám megállapodás nem született, azóta pedig szóba sem került a két állam közti hivatalos találkozó a nemzetközi szankciók miatt.