392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Eredményesek az önkéntes nyugdíjpénztárak?

10perc.hu
2020. 11. 12.
Eredményesek az önkéntes nyugdíjpénztárak?

A nyugdíjcélú megtakarítás jó eséllyel életünk leghosszabb futamidejű befektetése, melyekkel szép hozamokat lehet elérni.

Elsőként talán azt kell tisztázni, vajon mire való egy önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP). Ez az egyik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett. Ezek a megtakarítások arra szolgálnak, hogy a mai aktív dolgozók havi rendszerességgel takarékoskodjanak a saját időskorukra, és az évek során egy jelentős tőkét halmozhatnak fel, amely plusz jövedelmet tud majd biztosítani az állami nyugdíjon felül.

A legtöbb esetben 3-5 portfólió közül lehet választani a bankmonitor.hu szakemberei szerint: ezek között részvénytúlsúlyos és kötvénytúlsúlyos portfóliók egyaránt szerepelnek. Akik hajlandók magasabb kockázatot vállalni, ők hosszú távon magasabb hozamot érhetnek el. Akik pedig inkább a biztonságot választják, ők általában alacsonyabb hozamra tehetnek szert az évek során. Érdemes tudni, hogy a pénz értékét nem csak az elérhető hozamok növelik: az éves befizetésekre 20%-os SZJA-visszatérítés jár az államtól!

Az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nyilvánosan elérhetőek a Magyar Nemzeti Bank honlapján, az elmúlt 15 évre visszamenőleg. Ez nagy segítség a megtakarítók számára, hiszen így könnyedén összehasonlíthatóvá válik az egyes pénztárak teljesítménye. Az alábbi ábrán bemutatjuk, hogy melyik pénztár milyen eredményekkel tudott szolgálni a tagjainak. Látható, hogy a 2014-től 2019-ig tartó 6 évben a legtöbb pénztár 5-6% közötti átlagos éves hozamot produkált.



Akik már fiatal korban elkezdik a takarékoskodást, nekik van idejük arra, hogy kihasználják a részvényekben rejlő magasabb potenciált. Éppen ezért az ő esetükben megalapozott döntés lehet a magasabb kockázatú befektetések választása. Akik már közelednek a nyugdíjkorhatár elé, nekik a legfontosabb szempont a biztonság: a meglévő vagyon értékét kell megőrizni, ennek érdekében pedig akár jelentősen csökkenteni a kockázatot. Számukra a kötvénytúlsúlyos portfóliók lehetnek célravezetők.

A jelenlegi szabályozás értelmében a pénztári tagok csak a nyugdíjkorhatár tényleges betöltése esetén vehetik fel a megtakarításaikat. Azaz, ha az állami nyugdíjkorhatár emelkedik, azzal a megtakarítások lejárati időpontja is kitolódik. A nyugdíjbiztosítások ezzel szemben 65 éves korban mindenképp hozzáférhetővé válnak.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek