EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Építőipar: álláskeresők és fokozott ellenőrzés

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az építőiparban jelentősen megugrott az álláskeresések száma, ám nemcsak ebben tapasztalható idén emelkedés, hanem a munkavédelmi ellenőrzések száma is.

Érdekes felmérést tett közzé a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Trenkwalder. Az idei keresések alapján a legnagyobb növekedés egyértelműen az építőipari állásoknál látható, a legkelendőbb álláskategória még a szállítás és logisztika, a fizikai és a segédmunka, a személy- és vagyonvédelem, vendéglátás és idegenforgalom. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a jelenlegi egészségügyi helyzet az építőiparral kapcsolatos munkákat sújtotta legkevésbé.


Noha más iparágakhoz viszonyítva nem kiugróan gyakoriak a balesetek, ám a tavaly tapasztalt szabálytalanságok alapján továbbra is indokolt az építkezések fokozott ellenőrzése     Fotó: freepik.com


Januárban 27 százalékos növekedést regisztráltak az építőipari álláskeresés kategóriában a felmérést nyilvánosságra hozó jofogas.hu portál szakemberei. Kiderült, Budapest és Pest megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben érhető el a legtöbb építőiparhoz kapcsolható álláshirdetés. A különböző szektorokkal összehasonlítva az építőiparban sokkal hamarabb történt meg tehát a visszarendeződés, csak az a kérdés, hogy mekkora arányban, és milyen feltételek mellett tudják őket foglalkoztatni a rohamléptékben szaporodó építőipari megrendeléseknek köszönhetően.Ugyan nem ennek köszönhetően, de 2021-ben más miatt is a figyelem középpontjába kerül az építőipar: ugyanis folytatódnak az ágazatban a fokozott munkavédelmi ellenőrzések, mert a személyi sérülések a munkavédelmi szabályok hiánytalan betartásával, betartatásával megelőzhetők lennének. Az építőipar teljesítménye a régióban a legnagyobb mértékben, közel 70 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben. Noha más iparágakhoz viszonyítva nem kiugróan gyakoriak a balesetek, ám a tavaly tapasztalt szabálytalanságok alapján továbbra is indokolt az építkezések fokozott ellenőrzése.


Folytatódnak az ágazatban a fokozott munkavédelmi ellenőrzések      Fotó: freepik.com


Az összesített adatok szerint az ellenőrzött munkaeszközök közül a teheremelő gépek több mint 40 százaléka, a kisfeszültségű felvonulási berendezések közel negyede, a földmunkagépek ötöde szabálytalan körülmények közt üzemelt. Tízből kilenc munkáltató biztosított megfelelő védősisakot, azt azonban a munkavállalók közel harmada mégsem használta. A munkavédelmi hatóság a célvizsgálat során mintegy 10 ezer intézkedést tett a hiányosságok megszüntetése érdekében, 137 ügyben összesen több mint 16 millió forint bírságot szabott ki.