395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Elszállt a putyini ígéret, miszerint a világpiaci ár ötödéért ad gázt – Magyarország a hússzorosát fizette a rezsicsökkentett gázárnak

10perc.hu
2023. 01. 03.

A KSH adatai alapján a magyar állam 2022 első tíz hónapjában csak a gázáron keresztül legalább 1779 milliárd forinttal segítette Putyin Ukrajna elleni agresszióját.

Kezdjük a lényeggel. Az MVM októberben köbméterenként csúcstarifát, 1005 forintot fizethetett az orosz gázért, ami az átlagfogyasztás alatti, „rezsicsökkentett” lakossági gáztarifában nyilvántartott tarifatétel hússzorosa – írta az rtl.hu.

Ráadásul hazánk ráadásul kiugró mennyiséget, 481 millió köbmétert vett Oroszországból, és ezer köbméterenként 2493 eurót fizethetett az orosz gázért. Ez azt jelentette, hogy egyetlen havi „csekk” így 1,2 milliárd euróra rúgott.



Magyarország oroszbarát energiapolitikája őszre csúcsosodott ki: októberben az MVM 483 milliárd forintos rekordösszeget fizetett ki az oroszoknak a gázért. A magyar állam az év első tíz havában csak a gázáron keresztül legalább 1779 milliárd forinttal segítette Putyin Ukrajna elleni agresszióját.

A KSH-adatbázisban ugyanakkor semmilyen árkedvezmény nem látható.

Főkép forrása:
TASSZ

Hirdetés

További cikkek