EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Előtörlesztés – de tényleg megéri?

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Megvizsgáltuk azt, vajon mekkora plusz kiadást jelent idő előtt visszafizetni a banknak egy személyi kölcsönt.

Amikor személyi kölcsönt keresünk a számunka elérhető lehető legolcsóbb ajánlatot igyekszünk megtalálni, amihez a THM-ek (teljes hiteldíj-mutató) összehasonlításán keresztül vezet az út. A THM ugyanis a kamaton túl a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket – pl. folyósítási vagy hitelbírálati díj – is tartalmazza. De mi a helyzet akkor, ha már a hitel felvételekor úgy tervezzük, hogy idő előtt visszafizetjük majd a hitelt, mert számítunk egy nagyobb összegű bevételre a jövőben. A bankmonitor.hu számításai szerint több tízezer forint is lehet a pluszköltség az előtörlesztés esetén.

Az egyik hatékony – és nagyon egyszerű – módszer, ha megnézzük, az egyes hitelekre összességében mekkora összeget kellene visszafizetnünk a bank részére. Fontos, hogy a teljes visszafizetés a havi törlesztőrészleteken túl az egyszeri költségeket is tartalmazza, máskülönben hibás eredményt kaphatunk! Mert egyet mindenképpen jegyezzünk meg: bizony pénzbe kerül idő előtt kiszállni!


Ha sietünk, és idő előtt visszafizetnénk a felvett hitel, számoljunk azzal, hogy a teljes visszafizetés a havi törlesztőrészleteken túl az egyszeri költségeket is tartalmazza    Fotó: freepik.com


Az úgynevezett minősített fogyasztóbarát személyi hiteleknél a végtörlesztési díj maximum a betörlesztett összeg 0,5%-a lehet, míg ha kevesebb, mint egy év van hátra a lejáratig, akkor díjmentesen kell a lehetőséget biztosítani. A nem fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél ezzel szemben többnyire 1%-ot kérnek a végtörlesztett összegből.