392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Elment Vangelis, aki a zajok káoszából zenét volt képes alkotni

10perc.hu
2022. 05. 19.
Elment Vangelis, aki a zajok káoszából zenét volt képes alkotni

Az Oscar-díjas görög zeneszerző, a Tűzszekerek komponistája 79 évesen hunyt el egy franciaországi kórházban.

Immáron ismét együtt zenélhet a másik világon Demis Roussos és Vangelis az Aphrodite's Child két legendás alapítója. Ugyanis 79 éves korában elhunyt egy franciaországi kórházban az Oscar-díjas görög zeneszerző, a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája. Vangelis halálhírét Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök jelentette be.

Vangelis, eredeti nevén Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu úgy vált a világ egyik leghíresebb zeneszerzőjévé, hogy a kottaolvasás tudományát soha nem sajátította el. Ha tanárai arra kérték, játsszon valamit, úgy tett, mintha a hangjegyeket olvasná, de valójában mindent emlékezetből adott elő.

Élete legnagyobb sikerét a Tűzszekerek című film zenéjének köszönheti, amelyért 1981-ben a legjobb filmzenéért járó Oscar-díjat is hazavihette. Az 1924-es nyári olimpiai játékokra készülő Eric Liddel skót és Harold Abrahams angol rövidtávfutó párharcát feldolgozó alkotás nyitóképe, amelyben az atléták a homokos tengerparton, a fövenyt nyaldosó hullámok között futnak Vangelis zenéjére, az olimpia szimbóluma lett.



Vangelis még számos, mára klasszikussá vált film zenéjét írta, Ridley Scottal 1982-ben a Szárnyas fejvadász, majd tíz évvel később az 1492 - A Paradicsom meghódítása című alkotásokban dolgozott együtt. 2004-ben Oliver Stone kért tőle filmzenét a Nagy Sándor, a hódító című alkotásához.

A zeneszerző számos kitüntetés birtokosa, egyebek között a francia Becsületrend lovagja, hazájában tiszteletbeli doktori címet kapott. Egész pályája során azt vallotta: munkássága egy csatorna, melyen keresztül a zajok káoszából zene lesz.

Főkép forrása:
wikipedia
Címkék:
#Zene

További cikkek