388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Elhunyt András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező

10perc/MTI
2024. 04. 25.
Elhunyt András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező

81 évesen örökre elment a magyar filmművészet egyik legendás alakja.

A legendás alkotót, a Veri az ördög a feleségét és a Dögkeselyű című filmeket is jegyző rendezőt csütörtökön hajnalban érte a halál. A hírt a Savaria Filmszemlén jelentették be, melynek zsűritagja is volt.

András Ferenc 1942-ben született Budapesten, 1973-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályafutása során a film és a televízió kiemelkedő alakjává vált. A hatvanas évek elején a Magyar Televízióban kezdett, majd a filmgyárban is dolgozott, ahol Ranódy Lászlóval, Makk Károllyal és más neves rendezőkkel is együttműködött.

Rendezőként és forgatókönyvíróként számos kiemelkedő alkotás fűződik a nevéhez, köztük a Veri az ördög a feleségét, a Dögkeselyű, a Kárókatonák még nem jöttek vissza, a Családi kör és a Törvénytelen.

1977-ben aláírta a Demokratikus Chartát, tiltakozva a csehszlovákiai diktatúra ellen, amiért hosszú évekre eltiltották a játékfilmrendezéstől. A nyolcvanas években a MAFILM színésztársulatának vezetője, majd a Dialóg Filmstúdió irányítója lett. Később a szinkronszakma meghatározó alakjává vált, a Duna Televízió szinkronműhelyének vezetőjeként is tevékenykedett.

2021-től az Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező osztályának osztályvezető tanára volt. András Ferenc halálával a magyar filmgyártás óriási tehetséget veszített el. Emlékét filmjei és tanítványai őrzik.

Főkép forrása:
MTI/Cseke Csilla
Címkék:
#Film

További cikkek