389.38 Ft

361.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Filmfesztiválra kapott meghívást a Kék Pelikan

10perc/MTI
2024. 04. 26.
Filmfesztiválra kapott meghívást a Kék Pelikan

Nívós filmfesztiválra kapott meghívást a produkció.

Az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi animációs seregszemlére, az idén június 9. és 15. között zajló Annecyi Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra kapott meghívást Csáki László Kék Pelikan című új alkotása - közölte pénteken a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Mint írták, a hazai mozikban április eleje óta vetített Kék Pelikanra már mintegy tízezren váltottak mozijegyet, és az alkotók közzétettek egy új videót is a különleges film készítéséről. Csáki László animációs dokumentumfilmje egy valós eseményeket feldolgozó humoros, nosztalgikus történet néhány csibész barátról, akik hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán.

A Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, amelyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek: a film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli feldolgozása, Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában.

A Kék Pelikan a valós - saját hangjukon megszólaló - szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit, a zenei aláfestést pedig olyan ismert zenekarok biztosítják, mint a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

A film producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós, az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós.Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment produkciójában, Temple Réka koproducer szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment gyártásában készült.

A közleményben kitértek arra is, hogy május elsején közönségtalálkozót tartanak a Toldi Moziban, ahol Csáki László rendező mellett Juhász Anna irodalmár és Gerlóczy Márton író a film készítésének kulisszatitkai mellett a korszak irodalmáról is beszélgetnek.

Főkép forrása:
Kék Pelikan (Facebook)
Címkék:
#Film

További cikkek