393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Eljön a bankautomaták ideje! Kiderült mennyi ATM-et kell telepíteniük a bankoknak

10perc.hu
2023. 05. 18.

Az adatok előzetes értékelése alapján a Magyar nemzeti Bank döntse értelmében a bankok által üzemeltetett ATM-ek mennyisége mintegy 4200-4300 darabra nő rövidesen.

A covid előtti ATM-számot kell a bankoknak újra elérniük - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a beérkezett adatok alapján. Akkor mintegy 400-zal több ATM működött Magyarországon, mint most. A jegybank januárban adta ki az ATM-hálózatok fejlesztéséről szóló rendeletét, a hitelintézeteknek május 10-ig kellett beszámolniuk arról, hány készpénzes automatával rendelkeznek.

„A beérkező felmérések feldolgozását az MNB folyamatosan végzi. Az adatok előzetes értékelése alapján a tervezett új ATM-telepítések után az érintett bankok által üzemeltetett ATM-ek mennyisége mintegy 4200-4300 darabra nő, azaz megközelítőleg a Covid-19 járvány előtti, 2019-es szintet éri majd el” - közölte a Bank360-nal a jegybank.

A bankok által előirányzott hálózatbővítéssel várhatóan tovább növekszik a ki-és befizetésre egyaránt alkalmas úgynevezett okos ATM-ek darabszáma, amelyek az ügyfelek számára a készpénzfelvétel mellett egyre szélesebb körben teszik elérhetővé a készpénzes befizetésekhez való 0-24 órás hozzáférést.

Az MNB rendeletben meghatározott mindhárom településkategória (egyes fővárosi kerületekben, vármegyeszékhelyeken, valamint a vármegyék egyéb településein) esetén várható majd az automaták számában fejlődés, amelynek eredményeként egy egyenletesebb országos lefedettségű, robusztus készpénzhálózat érhető el - tette hozzá a jegybank az eddig elérhető adatok alapján.

Ha kevesebb, mint 25 új ATM-et kell telepíteni, akkor 18 hónapot kap a bank a fejlesztések végrehajtására, ha ennél többet, akkor két év alatt kell kihelyezni az automatákat. A Bank360.hu által megkérdezett nagybankok közül az Unicredit volt az egyetlen, amelyik azt állította, az MNB rendelete alapján nem kell új ATM-eket telepítenie.

Darabszámban az OTP is teljesítette az elvárást, de a területi elhelyezkedés miatt elképzelhető, hogy új ATM-eket kell telepítenie. A CIB Bank csak 118 ATM-el rendelkezik, emiatt biztosan kell még újakat telepítenie. Az Erste darabszámban jól áll, de átcsoportosításra lehet viszont szükség néhány vármegyében a kisebb településeken.

Az MBH Bank tavaly szeptember végén a Takarékbank és az MKB révén összesen csaknem 860 ATM-mel rendelkezett, ez elvileg darabszámban elegendő is lehet, az egyetlen kérdés csupán az, hogy a gépek területi elhelyezkedése megfelelő-e.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#bank

Hirdetés

További cikkek