392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Elfogyhat a zöld hitel 200 milliárd forintos kerete 2022 nyarára

10perc.hu
2021. 11. 09.
Elfogyhat a zöld hitel 200 milliárd forintos kerete 2022 nyarára

A piaci hitelek drágulásával - ez várható az alapkamat emelkedése és a pénzpiaci hozamok növekedése miatt – a zöld hitel előnye még tovább növekedhet.

Óriási az érdeklődés a zöld hitel iránt: Az energiatakarékos újépítésű lakás vásárlására, építkezésre fordítható kölcsönt nagyon sokan megigényelték már az indulást követő első hónapban. A pénzintézetnél a napokban folyósították az első zöld hitelt.

Négy banknál a hiteligénylések összege már megközelítette a 20 milliárd forintot. Ez a teljes rendelkezésre álló keret tizede. Mivel az érdeklődés a többi pénzintézetnél is jelentős, a Bankmonitor szakértői szerint jövő nyáron akár el is fogyhat a rendelkezésre álló 200 milliárd forintos összeg. Ez pedig azt jelenti, nem árt az ilyen lakáshitelben gondolkodóknak igyekezniük.

Az OTP Banknál 15 milliárd forint összegben igényeltek zöld hitelt eddig, az Erste Bank ügyfelei összesen 3 milliárd forint kedvezményes kölcsönt kértek, a Takarékban 1 milliárd forint összegű igénylést fogadott be, míg az UniCredit Banktól 250 millió forint összegű kölcsönt igényeltek.



A Gránit Banknál eddig 40 milliárd forint összegben végeztek az érdeklődők előzetes hitelbírálatot, illetve regisztráltak az igénylők online ügyintézés céljából ügyfélfiókot. A K&H Banknál is elérte a 10 milliárd forintot az érdeklődők által felvenni tervezett kölcsön összege. A Budapest Bank, a CIB Bank, az MKB Bank és a Raiffeisen Bank összegről nem nyilatkozott, de mindegyik pénzintézet kiemelte, hogy az új konstrukció iránt jelentős érdeklődés mutatkozik náluk is.

Ráadásul a piaci hitelek drágulásával - ez várható az alapkamat emelkedése és a pénzpiaci hozamok növekedése miatt – a zöld hitel előnye még tovább növekedhet. Jelenleg a bankoktól egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelt – 10 éves kamatperiódus választása esetén – 3,5 százalékos kamat mellett lehet felvenni. Ez a kamatszint rövid időn belül elérheti akár az 5 százalékot is, ami a duplája a zöld hitelre fizetendő kamat mértékének.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek