393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Életüket és vérüket adják Putyinért – A 331. ejtőernyős ezred egyre csak fogy az ukrajnai harcokban

10perc.hu
2023. 04. 08.
Életüket és vérüket adják Putyinért – A 331. ejtőernyős ezred egyre csak fogy az ukrajnai harcokban

Kostroma temetőjében egyre több sír bizonyítja, hatalmas árat fizetnek az oroszok ezért a háborúért.

Kostroma – noha sokan azt sem tudják, hogy létezik ilyen város Oroszországban – az egyik legjobb példája annak, mennyire értelmetlen az Ukrajna ellen viselt háború. Ugyanis ez a város az otthona a 331. ejtőernyős ezrednek, amely az orosz haderő egyik elitegysége, amely minden fegyveres konfliktusban mindig a legkeményebb ütközetekben vett részt.

Sőt, a város után sokan csak úgy ismerik őket, mint a Kostroma légideszant ezred. A BBC Newsnight című műsora az ezred története, az ukránok elleni háborúban elszenvedett veszteségeik alapján mutatott rá, mekkora árat is fizet Oroszország a tavaly február óta tartó invázióban. 2022 áprilisig 39, július végéig 62, míg mára már 94 a halálos áldozatok száma – legalábbis a hivatalos orosz adatok szerint. És ezek csak a kostromai elhunytak száma.


Hatalmas veszteségeket szenvedett  el az ezred, amelyik végigjárta a háború poklait     Fotó: BBC/VDV


Ugyanakkor a független híradások és az ezred feltöltési adatai arra utalnak, hogy a  331-sek veszteségei sokkal nagyobbak. A katonák egy része Kostromán kívüli városokból származik, és sokkal több ejtőernyős eltűnését jelentették március végéig – ezek egy része vélhetően meghalt.

Ha a súlyos sebesültekre vagy fogságba esettekre is gondolunk, joggal feltételezhető az, hogy az ukrán háború egy esztendő alatt több száz elitkatona elveszítésébe került az ezrednek. A 331. ezred összlétszáma 1500-1700 főre tehető. 2022 februárjában összesen két zászlóajlcsoportot dobtak harcba, összesen 1000-1200 katonát. Miután Kijev ostroma és elfoglalása nem jött össze az oroszoknak, már az ukrán fővárosnál hatalmas veszteségeket szenvedtek el.


Kostroma temetőjében egyre több a sír, ott nyugszik már az ezred számos tagja     Fotó: BBC/VDV


Az ezredet kivonták a harcokból, és a létszámot feltöltötték, majd a dél-oroszországi helyőrségi városban, Belgorodban tavaly nyáron az újak is megkapták a kiképzésüket. És innentől kezdve nem volt megállás. A háború valamennyi poklát – Izjum, Herszon és most a Donbasz – megjárták. Az ukránok kifejezetten vadásznak rájuk, miután azzal vádolják az ezredet, hogy 2014-ben több száz ukrán katonát mészároltak le a harcok során.

Mindenesetre Kostroma temetőjében egyre több a sír. Ott nyugszik már az ezred számos tagja. A könnyű győzelemről szőtt álmaikkal együtt. Tényleg megérte?

Főkép forrása:
BBC/VDV

További cikkek