393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Elbukható a szuperolcsó felújítási hitel kamattámogatása is!

10perc.hu
2021. 02. 11.
Elbukható a szuperolcsó felújítási hitel kamattámogatása is!

Február 1-től elérhető a lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolódóan elérhető lesz egy szuperolcsó támogatott felújítási hitel, igaz, a kamattámogatás bizonyos esetekben azonban megszűnhet.

A 2021. január 1-től induló lakásfelújítási támogatás remek lehetőség mindenkinek, aki felújítaná vagy korszerűsítené otthonát, hiszen a benyújtott és elfogadott számlák alapján az állam 3 millió forintig visszafizeti a költségek felét. Persze a helyzet azért nem ennyire egyszerű a Bankmonitor.hu szakemberei szerint, ugyanis a kifizetett támogatáson belül a munkadíjnak és az anyagköltségnek fele-fele arányt kell képviselnie. Ez azt jelenti, hogy egy 6 millió Ft-os felújítás esetén akkor kapjuk csak vissza a költségek felét, ha a munkadíj vagy az anyagköltség legalább 1,5 millió Ft, míg a két tétel összege legalább 6 millió Ft.



Ne felejtse el senki ugyanakkor, hogy a pénzt utólag kapjuk meg, vagyis a munkálatokat vagy saját megtakarításból, vagy hitelből előbb ki kell fizetni. Szerencsére február 1-től jön a felújítási támogatáshoz kapcsolódó támogatott otthonfelújítási hitel, aminek az összege legfeljebb 6 millió forint lehet, a benyújtott számlák alapján megkapott támogatás pedig automatikusan előtörlesztésbe megy, vagyis csökkenti a fennálló tőketartozást. A hitel legnagyobb előnye az, hogy a kamat a csok hitelhez hasonlóan maximum 3%, ráadásul ez a futamidő végéig – maximum 10 év – be is van betonozva.

Figyelem! A kamattámogatás bizonyos esetekben megszűnhet, sőt az is előfordulhat, hogy az igénybe vett támogatás összegét vissza kell fizetnünk. Megszűnik a kamattámogatás például akkor, ha a kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a Magyar Államkincstár nem állít ki úgynevezett támogatói okiratot, ami azt jelenti, hogy elfogadásra kerültek a benyújtott számlák. Ebben az esetben az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150. naptól szűnik meg a kamattámogatás.



Akkor is elbukható a kamattámogatás, ha a kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül nem igazoljuk a hitelintézet felé. Ugyanis a hitel folyósítását követően 1 évünk van a munkálatok elvégzésére, a számlák kifizetésére és a kifizetés igazolására. Sőt, megszűnik a kamattámogatás akkor is, ha a megállapított felújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön összegének 25%-át. Ha a kamattámogatás megszűnik, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben vissza kell fizetni a Kincstárnak.



Éppen ezért mielőtt a támogatott felújítási hitelt igényelné valaki, gondolja át a tervezett felújítási munkákat, kérjen ezekre árajánlatot, valamint legalább egy részükre állapodjon meg a szakemberekkel. Így kialakult költségvetés alapján pedig már felmérheti mindenki a szükséges hitel nagyságát. Ezzel párhuzamosan nem árt ellenőrizni, hogy valóban megfelel-e a támogatott felújítási hitel személyi feltételeinek, illetve banki oldalról hitelképes-e. A hitelképesség feltétele többek között a legalább 3 hónapos munkaviszony, a megfelelő összegű igazolt jövedelem, valamint az, hogy ne szerepeljen az igénylő a rossz adósokat tartalmazó KHR adatbázisban, régi nevén BAR-lista.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek