393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egyre többen hirdetik euróban az ingatlanjaikat

10perc.hu
2020. 12. 22.

Az 5-6 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező emberek már legalább részben euróban tartják a pénzüket.

Ugyan általánosságban még nem terjedt el, de Magyarországon is egyre több olyan ingatlanhirdetéssel lehet találkozni, ahol euróban van meghatározva az eladási ár. Az euróban történő ármeghatározás azért is válhat népszerűvé az elkövetkező időszakban, mert a forint árfolyama sokat gyengült az utóbbi időszakban, így a lakástulajdonosok számára kedvezőbb a stabilabb fizetőeszköz alkalmazása.

Ez a jelenség a környező országokban, különösen Romániában, már egyre jellemzőbb, sőt, a keleti szomszédnál a nagyobb értékű vagyontárgyak, így az autók és az ingatlanok árát már szinte kizárólag csak euróban határozzák meg. Romániában már mindenkinek van eurós számlája, a lakosság egyértelműen készül arra, hogy hamarosan csatlakozhatnak az euróövezethez.


A lakástulajdonosok számára kedvezőbb a stabilabb fizetőeszköz alkalmazása      Fotó: freepik.com



Bár itthon egyelőre más a gyakorlat, Magyarországon is egyre többen hirdetik euróban az ingatlanjaikat. Ugyanis immár itthon is az a jellemző, hogy az 5-6 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező emberek már legalább részben euróban tartják a pénzüket, mert még az átváltással is nyernek az árfolyamon a forint gyengülése okán. És mivel a járvány alatt 360 forint fölé kúszott az euró ára, az ingatlanok értékét is megéri abban meghatározni.

Ugyanakkor az is tény, hogy a magyar vevők erre még egyáltalán nincsenek felkészülve, mert az ismert körülmények miatt véletlenül sem akarnak devizában eladósodni, ezért a magyarok 98 százaléka forintért vásárol ingatlant. Az ingatlanárak többek között azért nem csökkentek és nem is fognak jelentősen csökkenni a közeljövőben, mert az euró árfolyama felfelé mozog és az építőanyagok meg a munkaerő sem lett olcsóbb.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek