392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egyre kevesebbet érnek a magyar bérek – már Románia is beelőzött minket a fizetés terén

10perc.hu
2023. 01. 07.
Egyre kevesebbet érnek a magyar bérek – már Románia is beelőzött minket a fizetés terén

Magyarország hátrébb csúszott az EU-tagállamok fizetési rangsorában a tavalyi adatok szerint, ráadásul a magas infláció miatt egyre kevesebbet érnek a bérek.

Mint kiderült az európai statisztikai hivatal adataiból, a magyar minimálbér jelenleg a harmadik legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban. Nálunk csak Lettországban és Bulgáriában fizetnek kevesebbet. Ráadásul az infláció miatt már ott tartunk, hogy egyre több helyen olcsóbban lehet bizonyos termékeket beszerezni, mint nálunk.

Régiós szinten sem áll jól Magyarország. Míg 2019-ben a hazai minimálbér húsz euróval, vagyis akkori árfolyamon mintegy 6500 forinttal volt több, mint a román, addigra decemberben a románok 4800 forinttal vittek többet haza a magyaroknál.

De a magyarországi egyedülálló gyermektelenek fizetése is a harmadik legalacsonyabb az EU-ban, ez bruttó havi 335 ezer forint. Szlovákiában ez 366 ezer, Csehországban 442 ezer, Szlovéniában pedig 486 ezer - hangzott el az ATV Híradójában.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, hogy csak akkor tud Magyarország bérben felzárkózni egy másik országhoz, ha a gazdasági teljesítmény hatékonyságában is sikerül mindez. Hozzátette, elsősorban nem a minimálbér megemelése vezethet magasabb bérekhez, hanem ha a vállalkozások jobban be tudják osztani, amit megkeresnek.


A magyar minimálbér jelenleg a harmadik legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban     Fotó: Freepik


"A gépesítettség, az automatizáltság foka, ami nagyon jelentős beruházásokat igényelne, a másik meg az emberi tényező, tehát egyrészt munkaszervezési hatékonyság, hogyan van megszervezve az adott vállalkozás, a másik pedig az adott munkaerőnek a szakmai felkészültsége" - hangsúlyozta az elnök.

Molnár László, a Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója visszaesést vár a vásárolt fogyasztásban, azaz a kereskedelmi forgalomban, valamint a szolgáltatásokban is. Az intézet szerint az idei évben mintegy 1,5 százalékos visszaesés várható, ami nem kedvez a kis- és középvállalkozásoknak.

"A hazai kkv kör fizeti meg az adók jelentős részét, tehát ők valóban úgy érzik, hogy nehezen tudnak gazdálkodni, miközben a gazdaság egyharmadát adó multik adóterhelése jóval alacsonyabb átlagosan, mint a magyaroké" - mondta a szakember.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Románia

Hirdetés

További cikkek