393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egyre hevesebb harcok Ukrajnában, az oroszok mindenhol keményen ellenállnak

10perc.hu
2023. 06. 09.
Egyre hevesebb harcok Ukrajnában, az oroszok mindenhol keményen ellenállnak

Jelentős veszteségeket szenvedtek el az ukrán csapatok mind katonák, mind nehézfelszerelés tekintetében az elmúlt napokban.

Egyelőre vegyes sikerrel járnak az ukrán támadások – állapította meg az amerikai agytröszt a BBC cikke szerint. Bár Ukrajna továbbra is szűkszavúan nyilatkozik legújabb katonai lépéseiről, az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) szerint megkezdődött Kijev ellentámadása.

Legfrissebb jelentésében az ISW azt írja: Ukrajna a front legalább három szektorában különböző eredménnyel járó ellentámadási műveleteket hajtott végre. A jelentés szerint az ukrán erők korlátozott, de mégis jelentős támadást hajtottak végre Zaporizzsja térségében a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, ám az oroszok jól védekezték és mostanra visszaszerezték kezdeti állásaikat.


A régóta várt ukrán offenzíva elindult, az orosz erők azonban keményen ellenállnak      Fotó: BBC


Jelentős veszteségeket szenvedtek el az ukrán csapatok mind katonák, mind nehézfelszerelés tekintetében az elmúlt napokban – mondták el a CNN-nek nyilatkozó magas rangú amerikai tisztviselők. Ennek oka egyrészt a váratlanul erős orosz ellenállás, másrészt az ukrán hadvezetés és parancsnokok hibái lehetnek. Tegnap mind ukrán, mind amerikai források úgy nyilatkoztak, hogy a régóta várt ukrán offenzíva elindult, a fő összecsapások pedig a front délkeleti részén zajlanak.

Több katonai szakértő egyetért abban, hogy az ukrán hadsereg valószínűleg Zaporizzsjára fog összpontosítani, megpróbálva visszaszerezni az Azovi-tengerhez való kijutást, és szétszakítva két különálló csoportra  a térségben tartózkodó megszálló orosz erőket. Ez nemcsak a harci képességeiket gyengítené az oroszoknak, de egy szárazföldi hidat is felszámolna a Krím felé.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek