EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Egymilliós négyzetméterárak a zöld hiteles lakásoknál

Otthon
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A legfrissebb adatok alapján valószínűsíthető, hogy 2022 a zöld otthonok és az új lakóingatlanok éve lesz.

Érdekes és tanulságos felmérés adatait tette közzé az ingatlan.com szakportál, mely szerint a zöld hitelre alkalmas lakások a fővárosban 1 millió forintos átlagos négyzetméteráron vásárolhatók meg. Az I. és II. kerületben 1,5-1,6 millió forintos, a XVIII. és a XX. kerületben viszont a 700 ezer forint alatti fajlagos árak jellemezték az érintett új lakásokat.

Ugyanakkor az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanokat a megyeszékhelyek közül Debrecenben 801 ezer, Győrben 680 ezer, Székesfehérváron 781 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták, míg Nyíregyházán, Pécsen és Szombathelyen a fajlagos ár nem érte el az 500 ezer forintot.


A zöld hitelek első 200 milliárdos keretének kimerülése után a Magyar Nemzeti Bank a nemrég megkapott zöld mandátumának köszönhetően további kedvezményes hitellehetőséget biztosít a zöld otthonok vevői számára   Fotó: freepik.com


A legfrissebb adatok alapján valószínűsíthető, hogy 2022 a zöld otthonok és az új lakóingatlanok éve lesz. A zöld otthon programban 2,5 százalékos fix kamat mellett lehet maximum 70 millió forintos, legfeljebb 25 éves futamidejű lakáshitelt igényelni energiatakarékos, legalább BB besorolású, ezen belül négyzetméterenként legfeljebb évi 90 kilowattóra (kWh) energiaigényű vagy annál jobb kategóriába tartozó lakóingatlan vásárlására, építésére.

Az ingatlanpiacon arra számítanak, hogy a zöld hitelek első 200 milliárdos keretének kimerülése után a Magyar Nemzeti Bank a nemrég megkapott zöld mandátumának köszönhetően további kedvezményes hitellehetőséget biztosít a zöld otthonok vevői számára. Ez pedig az újlakás-kínálat és lakásépítések bővülését is jelentősen elősegítheti.