393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Drágábban juthatunk idén az egyre népszerűbb nordmann és ezüstfenyőkhöz

10perc.hu
2022. 11. 18.
Drágábban juthatunk idén az egyre népszerűbb nordmann és ezüstfenyőkhöz

Átlagosan 10 százalékkal emelkednek a karácsonyfa árai, ráadásul a kereslet mintegy negyedét külföldről kell behozni.

Amint arra számítani lehetett, a rezsiválság és az infláció a fenyőfák árait sem hagyják érintetlenül. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete ugyanis az MTI érdeklődésére elárulta, idén csaknem 10 százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák tavalyhoz képest, a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés.

Az áremelkedést részben az import drágulása okozza, ez pedig az árfolyamhatással és a szállítási költségek jelentős emelkedésével magyarázható. A magyar termelőknek hosszú időn keresztül csak a költségeik nőttek, de az áraikat nem tudták jelentős mértékben módosítani, most viszont kénytelenek a gazdasági helyzetre reagálni.

A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de Magyarországról is szállítanak a környező államokba. Belföldön a nordmann és az ezüstfenyő egyre keresettebb, a lucfenyő népszerűsége viszont csökken. Viszont a földlabdás fenyőfák évről évre népszerűbbek, jelenleg csaknem 10 százalékkal részesednek a forgalomból.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek