392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Dominóként dőlhetnek a kölcsönök a moratórium után

10perc.hu
2021. 10. 26.
Dominóként dőlhetnek a kölcsönök a moratórium után

Október 31-után megszűnik az a mesterséges gát, ami eddig útját állta annak, hogy a bankok a nem fizetett kölcsönöket felmondják.

Október 31-ig marad érvényben a hitelmoratórium, novembertől 2022. június 30-ig pedig a rászorulók kérhetik, hogy maradjon meg ez a lehetőség számukra. A hitelmoratórium meghosszabbítását igényelhetik a nyugdíjasok, a gyereket várók, a gyereket nevelők, a közfoglalkoztatottak, és azok a magánszemélyek, akiknek csökkent a jövedelmük az előző évhez képest. A vállalkozások közül azok kérhetik a hosszabbítást, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez viszonyítva.

A hitelek fizetési moratóriumának utolsó napját követően megszűnik az a mesterséges gát, ami eddig útját állta annak, hogy a bankok a nem fizetett kölcsönöket felmondják. Pénzügyi szakemberek szerint ez a jelenség minden bizonnyal nagy számban fog jelentkezni a következő hónapokban, főként 2022-2023-ban.

Ugyanis 2019-ben, a moratórium előtt időszakban közel 500.000 fizetési meghagyást tartottak számon, azaz ennyi peren kívüli behajtási folyamat futott egyszerre. Az elmúlt két évben ezek száma a minimálisra csökkent, viszont a határidő lejárta után egyszerre fognak újra megjelenni.



Ez pedig azt jelentheti, hogy 2022 második felétől jelentős bedőlési hullám indulhat el, amire a banki követeléseket felvásárló, majd saját hatáskörükben behajtó faktorcégek már régóta várnak. Az erre szakosodott vállalkozások a moratórium hatálybalépése óta nem tudnak friss követeléseket vásárolni, működésük bizonytalanná vált, ami arra késztette őket, hogy régi, elévült ügyeket vegyenek elő.

Ám nem árt tudni, hogy azon kölcsönök vagy más jellegű tartozások melyeknek jogi érvényesíthetősége már elévült, nem hajtható be. Persze nem árt, ha a faktorcégek jelentkezését követően mindenki szakemberrel megnézeti, hogy a követelés behajtható-e.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek