EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Döbbenetes gázsikért koncerteznek sztárjaink! Azahriah majd 6,5 milliót kér egy másfél órás buliért

Kultúra
10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: Facebook/Azahriah

Wolf Kati – akinek 50 perces élő kiskoncertje 1,62 milliót kóstál – levélben reagált, amiben leírta, senki se feledkezzen meg arról, az előadóknak is vannak kiadásaik.

Egy nem hivatalos lista terjed a Redditen, ami a magyar sztárok fellépési gázsijait tartalmazza. Az interneten keringő lista szerint a legolcsóbb fellépést Cosombolis, a 2000-es évek népszerű előadója vállalja: 40 percért 290 ezer forintot kér, de jócskán akadnak milliós összegek is a nem hivatalos összesítőben.

Eszerint Azahriah egy 75 perces nagykoncertért 6 millió 350 ezer forintot kér, Keresztes Ildikó 60 perces koncertért 1 millió 690 ezer forint kér, Tóth Vera 70-80 percért 2 millió 280 ezret - szúrta ki a Blikk. Ugyanakkor a Wellhello egy 75 perces koncertet 4 millió 800 ezer forintért vállal el, míg Wolf Kati egy 50 perces kiskoncertért 1 millió 620 ezer forintot számláz, de Tóth Andi is elkér 570 ezer forintot egy félórás félplayback fellépésért.

Nos, ahogy arra számítani lehetett, a listán szereplők közül többen lesznek, akik magyarázni fogják a bizonyítványt. Wolf Kati terjedelmes levélben reagált a Pénzcentrumnak a leírtakra, mondván, senki se feledkezzen meg arról, az előadóknak is vannak kiadásaik.


Wolf Kati egész évben körülbelül 50 szakemberrel dolgozik     Fotó: Facebook/Wolf Kati


"Felmerült a kérdés bennünk, hogy az összegekben is vajon reálisak-e azok a megállapítások, amelyek azt sugallják, hogy egy-egy előadó ezeket a fellépési díjakat mindössze fél-egy óra munkával keresné meg. Szeretnénk, ha mindenki egy zenészprodukció működési kiadásait is figyelembe venné, amelyeket a teljesség igénye nélkül próbálok most Önöknek összeírni” – olvasható az énekesnő válaszában.

Kiemelte, hogy a fellépésért elkért összeg nem az énekes gázsija egyedül, a zenészek és a stáb együttes munkadíja, és a Wolf Kati produkcióban egész évben körülbelül 50 szakemberrel dolgozik. Véleménye szerint a legjobb fellépések mindig azok, amelyek zenekari kísérettel vannak, ehhez a zenésztársak, a hang-és egyéb technikai szakemberek, hangeszközök bérleti díja, az utazási költség 10-12 főre, a fellépő ruhák, mind-mind részei a kialkudott fellépési díjaknak.

„A fellépésekre el is kell jutni, így az utazásokkal néhol fél-egész napjaink is rászámolható, amely alatt más munkákat természetszerűleg nem tudunk elvállalni. Nagyon sok koncertszervező hely, a fellépő díjából kéri a szervezési munkájáért jogosan járó jutalékát is, hiszen ő is dolgozik, rászánja az idejét" – fogalmazott Wolf Kati.

Amikor nincs fellépés, akkor vagy az új dalokon, vagy a videóklipek készítésén dolgoznak. Előbbi esetben a zenészek és a stúdió költségeit, utóbbinál a sminkesek, ruhák, forgatócsoport, vágók, fénytechnikusok bérét az énekesnek kell fizetnie, hiszen ők is munkaórát szánnak rá. Azaz, nemcsak jelentősnek látszó bevétele, hanem komoly kiadása is van egy előadónak.