393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Dezinformáció vagy egyszerű hiba? Kiszivárgott, hogy a Pentagonban tervezték meg Ukrajna ellentámadását

10perc.hu
2023. 04. 07.
Dezinformáció vagy egyszerű hiba? Kiszivárgott, hogy a Pentagonban tervezték meg Ukrajna ellentámadását

A Twitteren és a Telegramon is megjelentek az amerikaiak által készített haditervek arról az ukrán ellentámadásról, amely hamarosan megindulhat.

Elképesztő módon a közösségi médiában derült ki, hogy az elkövetkező hetekben induló ukrán ellentámadást a Pentagonban tervezték meg amerikai és NATO-vezérkari tisztek. A Pentagon már hivatalos vizsgálatot indított az eset miatt. A The New York Times információi szerint a Twitteren és a Telegramon is megjelentek az amerikaiak által készített haditervek.

A kiszivárgott dokumentumok valóban eredetiek, ezt az amerikai kormányzat több tisztviselője is megerősítette. A haditervben leginkább azt részletezték, hogy az ukrán hadsereget miképp kellene felkészíteni a nagy offenzíva megindítása előtt. Viszont nem a legfrissebbek, ugyanis még több mint egy hónapja, március 1-jén készültek – írta az Index.

A térképeken láthatóak a fegyverszállítási útvonalak, az ellentámadásban várhatóan részt vevő egységek és azok létszáma, valamint egyéb, az offenzíva végrehajtására vonatkozó részletek is. Ugyanakkor az nem derült ki belőlük, hogy Ukrajna pontosan hogyan és mikor akarja végrehajtani az offenzívát.

Azonban így is épp elég információt tartalmaznak ahhoz, hogy bizonyos következtetéseket le lehessen vonni belőlük. Egyebek mellett arra vonatkozóan is adatokat tartalmaznak, hogy a HIMARS-rakétarendszerekkel milyen gyakran tudnak csapásokat végrehajtani az ukránok a rendelkezésre álló lőszermennyiség fényében.

Mindenesetre nem kizárt, hogy dezinformációs műveletről van szó, melyet mind az ukrán, mind az orosz oldal is elkövethetett. Egyrészt a tavalyi, rendkívül sikeres ukrán ellentámadás valódi céljairól is sikeresen terelték el a figyelmet. Másrészt az oroszok is lehettek, ugyanis a várható veszteségekre vonatkozó amerikai becsléseket is ismertették: az ukrán katonáknál eltúlozták azt, miközben az orosz becsült veszteségeknél jóval kisebb számokat írtak.

Főkép forrása:
Pentagon

További cikkek