393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Csökkent a készpénzfelvétel, nőtt az online fizetés

10perc.hu
2021. 03. 29.

Tavaly ilyenkor még kiugróan sokan vettek fel készpénzt a bankoktól, ám jelenleg a digitális fizetési felületek használata emelkedett a többszörösére.

Az MTI valamennyi hazai bankot megkereste a felméréséhez, hogy miként változtak meg az elmúlt időszakban Magyarországon a fizetési szokások. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy csökkent a lakossági készpénzfelvétel a magyarországi pénzintézeteknél, holott tavaly ilyenkor kiugró volt a készpénzfelvétel. Jelenleg – és ez talán nem csoda – a digitális fizetési felületek használata nőtt meg jelentősen.

Az OTP Bank adatai alapján nem látható rendkívüli emelkedés a készpénzfelvételek összértékében 2021 március első két hetében február utolsó két hetéhez képest; a készpénzfelvételi igény hagyományosan magasabb minden hónap első felében, mint azt követően. Éves összevetésben idén a 9. és a 10. héten is alacsonyabb volt a készpénzfelvételek összértéke, mint 2020. azonos időszakában - közölték.


A bankok folyamatosan követik az ATM-ek forgalmát     Fotó: freepik.com


Az Erste Bank a veszélyhelyzet tavaly tavaszi kihirdetésekor jelentkező hirtelen megnövekedett készpénzigényt leszámítva azt tapasztalta, hogy visszaszorult az ATM készpénzfelvételi tranzakciók száma és összértéke egyaránt. Az internetbanki és mobilalkalmazások, valamint az egyéb digitális megoldások hosszútávon kényelmesebbé tehetik a mindennapos bankolást. Az azonnali fizetés elindulásával egyes kifizetések még gyorsabban, szinte azonnali időben, biztonságosan intézhetők.

A Takarékbank ATM-jeinél sem tapasztaltak szignifikáns növekedést a készpénzfelvételben. Korlátozást nem vezettek be a készpénzfelvételnél, de folyamatosan vizsgálja ATM-jei forgalmát, és szükség esetén soron kívül intézkedik az automaták töltéséről. Erre tavaly tavasszal volt szükség.


A digitális megoldások kényelmesebbé teszik a bankolást     Fotó: freepik.com


A CIB Bank tapasztalatai szerint sem a pénztári ki- és befizetés, sem az ATM-es készpénzfelvétel mértéke nem változott számottevően. Komoly, mintegy 50 százalékos növekedést mértek azonban az elmúlt időszakban az azonnali jóváírású ATM-es befizetések esetében.

A Budapest Bank szintén arról számolt be, hogy idén január 1-je és március 23-a közt a készpénzfelvétel mértéke nem nőtt 2020 azonos időszakához képest. A bank nem korlátozta sem az egy tranzakcióval felvehető maximális összeget, sem az egy nap alatt felvehető maximális összeget.


Egyre többen az online segítségével oldják meg pénzügyi dolgaikat     Fotó: freepik.com


A K&H Banknál sem érzékeltek változást a készpénzhasználatban. A bank 214 készpénzbefizetésre is alkalmas automatát üzemeltet és az ügyfélpontjaik 80 százaléka pénztármentes, ami 190 ügyfélpontot jelent. A K&H Bank digitalizációs törekvéseit jól mutatja ebben az irányban is, hogy a készpénzes ki- és befizetési tranzakciókat az ügyfelek egyre inkább az ATM-eken keresztül bonyolítják, melyeken havonta ötvenmilliárd forintnyi összeget fizetnek be.

Az MNB szakemberei tavaly március 12-től 8 munkanapon keresztül a jegybankból kiugró mértékű készpénzkiáramlást mértek. Ez elérte a 250 milliárd forintot, és a korábbi trendek alapján 5-7 hónap normál növekményének felelt meg. Április és május folyamán szignifikánsan visszaesett a kereslet, majd a nyári hónapokban a készpénzforgalmat leíró mutatók többségükben elérték vagy megközelítették korábban jellemző értékeiket, végül az év utolsó harmadában, főleg decemberben további visszaesést tapasztaltak a készpénz iránti keresletben.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek