EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Csökken a liszt ára, de ez sem jó! Az olcsó ukrán búza miatt az Európa Tanácshoz fordul a kormány

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Hogy a liszt árának 5 százalékos csökkenése végül lejjebb viszi-e az árakat, arra nincs garancia, de hamarabb megállhat a 2023-ra 30 százalékosra várt infláció növekedésének üteme.

Az élelmiszerárak emelkedése Magyarországon 2022. decemberében nagyjából háromszorosa volt az EU-s átlagnak, 50 százalékos. Vannak azonban olyan termékek, amik jóval az átlag fölötti drágulást produkáltak, ilyen például a kenyér, aminek ára a KSH adatai szerint egy év alatt 450 forintról a duplájára, 900 forintra nőtt.

Ennek okára természetesen minden szakértőnek – és minden laikus vásárlónak is – van saját elmélete, de az biztos, hogy a liszt árán kívül az energiaárak, csomagolási és szállítási költségek, és a bérköltségek növekedése is hatott rá – írta a Telex.

Ősszel kiderült, hogy az aszályos nyár ellenére van ugyan elég hazai búza Magyarországon, csakhogy az exportra ez kevés lesz. Az exportot amúgy is fékezte a világpiacinál jóval magasabb ár, ráadásul mindenki az olcsóbb ukrán búzát várta.


A kenyér, aminek ára a KSH adatai szerint egy év alatt 450 forintról a duplájára, 900 forintra nőtt    Fotó: Pixabay


A malmok augusztusban emeltek egy nagyobbat, akkor a zsákos liszt 180 forint körüli kilogrammonkénti árát 220 forint köré emelték fel. Októberben újabb emelés volt a költségnövekedés miatt. Ha pedig a liszt ára emelkedik, akkor a kenyéré is.

A Gabonaszövetség tagozati elnöke az Rtl Híradójának arról beszélt, hogy hiába emelkednek a költségeik, a búza árának zuhanása miatt a pékek a liszt árának csökkenését követelik, így februártól kénytelenek 5 százalékkal olcsóbban adni azt.

„A feldolgozók és termelők panaszkodnak, hogy a gazdaságok egy része fizetési nehézségekkel küzd, mióta megindult a gabonaszállítás Ukrajnából, egyre esik a búza ára, 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni” – panaszolta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.


Mióta megindult a gabonaszállítás Ukrajnából, egyre esik a búza ára     Fotó: Pixabay


A kormány Strasbourgig menne az olcsó ukrán gabona miatt. Az agrárminiszter hétfő reggel segítséget ígért a termelőknek, Nagy István azt mondta: „Nagyon komoly levelet és kezdeményezést is tettünk az Európa Tanács felé, hogy intézkedjen, hozzon intézkedéseket az európai belpiac stabilizálása érdekében”.

Hogy a liszt árának 5 százalékos csökkenése végül lejjebb viszi-e az árakat, arra nincs garancia, de talán ha kisebb mértékben emelkednek miatta az árak, hamarabb megállhat a 2023-ra 30 százalékosra várt infláció növekedésének üteme.