EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Csak a beoltott pedagógus taníthat december közepétől!

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Noha a kormány továbbra is csak a lehetőségét biztosítja az állami tanintézetek fenntartóinak, hogy elrendeljék a pedagógusok kötelező oltását, a tankerületek máris kiküldték levélben az iskoláknak, december 15-e után kizárólag a beoltottak taníthatnak.

Vélhetően újabb, az ingyenes helyettesítésre való kényszerítéshez hasonlóan – ezt elsőfokon megnyerték a pedagógusokat képviselő szervezetek, így vége az ingyenmunkának – rövidesen a covid elleni védőoltások kötelezővé tétele miatt is hasonló per indulhat.

Ugyanis a kormány ugyan csak lehetőséget ad az iskolák fenntartóinak a kötelező védőoltás bevezetésére, a tankerületek már szét is küldték azokat a leveleket, amiben bejelentik, ha december 15-ig nem veszi fel a pedagógus a védőoltást, az nem taníthat, hanem fizetés nélküli szabadságra küldik, majd az év végén el is bocsátható lesz, mégpedig végkielégítés nélkül.Lapunk birtokába került tankerületi rendelkezés szerint a december közepi határidő az első oltás felvételére vonatkozik, a második oltást természetesen a vakcinát beadó orvos határozza meg. Más kérdés, ha valaki egydózisú szert választ, azaz a Janssen vakcináját.

Külön érdekesség, hogy a fentiek kizárólag az állami fenntartású iskolákra vonatkoznak, azaz az egyházi vagy alapítványi iskolákra nem. Így jogos lehet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) észrevétele, hogy az egyébként is jelentős létszámhiánnyal bíró állami iskolákból a kötelező védőoltás miatt a szakemberek átmennek a nem állami fenntartású intézményekbe, ez pedig tovább nehezítené az állami vagy önkormányzati iskolák helyzetét.