EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

A covid megint elviheti a bevételeket!

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Egy nemrég elkészített felmérés szerint a vendéglátásban dolgozók fele, valamint a kisvállalkozók harmada tart attól, hogy az ünnepi forgalom elmarad a várttól.

A BÁV Zálog október végén készült reprezentatív országos kutatásából, amely a magyar kisvállalkozók pénzügyi mobilitását vizsgálta, kiderült, a kisvállalkozók jelentős része ismételten tart attól, hogy a járványhelyzet elviheti a bevételeik bizonyos hányadát.

A hazai kisvállalkozások csaknem 40 százalékánál az ünnepi időszak rendkívül komoly befolyással bír a teljes pénzügyi évre. A vendéglátás és a kereskedelem területén akár kritikus is lehet a karácsonyi szezon sikere, mert ezekben a szektorokban minden második társaságnál az éves árbevétel tetemes része ekkor realizálódik.


A vendéglátásban dolgozók fele, valamint a kisvállalkozók harmada tart attól, hogy az ünnepi forgalom elmarad a várttól    Fotó: freepik.com


A vendéglátásban dolgozók fele, összességében a hazai kisvállalkozások közel harmada - 31 százaléka - tart attól, hogy a negyedik hullám miatt az ünnepi időszak bevételei elmaradnak a várttó, és a cégek háromnegyede számol a tavalyinál kisebb forgalomra. Az idegenforgalmi cégek közel 40 százaléka is tart egy hasonló forgatókönyvtől.

A 2022-es kilátásokkal kapcsolatban a legoptimistább ágazat az idegenforgalom, a megkérdezett cégek 57 százaléka növekvő bevételre számít jövőre. A válaszadók 62 százaléka úgy véli, a pénzügyi megtakarítások növelése elengedhetetlen lesz, emellett a kisvállalkozók fele költségcsökkentést is tervez.