395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Brexit: nagyon valószínű, hogy nem lesz megállapodás

10perc.hu
2020. 12. 18.

Nagyon úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió barátként válik meg egymástól, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom az ausztráliai típusú feltételrendszer alapján folytatódik.

Noha folyamatosan zajlanak a tárgyalások, nagyon úgy tűnik, eredmény nélkül záródnak majd. Maga Boris Johnson brit miniszterelnök szerint is nagyon valószínű, hogy nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon.

Johnson csütörtök este telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, és a brit kormányfő a megbeszélés során hangsúlyozta azt a véleményét, hogy a tárgyalási folyamat nagyon súlyos helyzetbe jutott. Az idő rendkívül szűkös, és most már nagyon valószínűnek tűnik, hogy nem sikerül megállapodásra jutni, hacsak az Európai Unió hozzáállása nem módosul jelentősen. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson kijelentette azt is, hogy ha nem születik megállapodás, az Egyesült Királyság és az Európai Unió barátként válik meg egymástól, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom az ausztráliai típusú feltételrendszer alapján folytatódik.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között tervezett, átfogó kereskedelmi megállapodás elfogadását célzó tárgyalásokon sok kérdés tekintetében jelentős előrelépést sikerült elérni, azonban a továbbra is fennálló nézetkülönbségek áthidalása nagy kihívást jelent - közölte az Európai Bizottság elnöke a csütörtök este kiadott közleményében.



Ursula von der Leyen elmondta, Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése alkalmával leltárt vettek a partnerségi megállapodás részleteit tisztázó tárgyalásokon eddig elért eredményekről. Az Európai Bizottság elnöke tárgyalópartnerével ellentétesen úgy vélte, a leltárnak pozitív a mérlege, ám azt ő is elismerte, vannak vitás kérdések. A legfontosabbként a halászati jogok tisztázásának kérdését emelte ki.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Az eddigi tárgyalási fordulókon azonban nem sikerült megállapodást elérni. A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyik.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek