392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Black Swan 2021 hadgyakorlat - ezúttal Szolnokon GALÉRIÁVAL!

10perc.hu
2021. 05. 12.
Black Swan 2021 hadgyakorlat - ezúttal Szolnokon GALÉRIÁVAL!

A szolnoki parancsnokságnak 2024-re a teljes műveleti készenlétet el kell érnie, ennek első tesztelését a mostani gyakorlaton is végre tudták hajtani.

Újabb állomásához érkezett el a Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat, melynek következő állomásán, Szolnokon tartottak bemutatót a résztvevők. A Black Swan 2021 gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó "regionális különleges műveleti komponens parancsnokság" elérje a kezdeti műveleti képességet, ugyanis ennek a parancsnokságnak 2024-re a teljes műveleti készenlétet el kell érnie. Ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani.



A gyakorlaton magyar katonák mellett a partnerországok - Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia - katonái több országban hajtanak végre feladatokat, ráadásul úgynevezett két szponzorország is közreműködik benne: Németország kiképzőkkel, az Egyesült Államok kiképzőkkel és végrehajtóállománnyal is részt vesz a gyakorlaton. A mostani gyakorlatot három ország - Magyarország, Szlovákia és Horvátország - területén tartják, melyben több mint 800 katona, több mint 14 - forgó- és merevszárnyas - repülőeszköz, a dandár egyéb technikai eszközei, továbbá az Egyesült Államok hajói vesznek részt.



Rob Stephenson, a NATO Különleges Műveleti Erők Parancsnokságának megbízott parancsnoka elmondta, a NATO-stratégia szempontjából kulcsfontosságú a gyakorlat, taktikai, harcászati szinten jó benyomása van az eddig látottakról, és a jövőben szükségesnek tartja a stratégiai szemlélet és eljárások kidolgozását. David Tabor, az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka kifejtette, rendkívül jó látni különböző nemzetek katonáit közösen gyakorolni, amely során megoszthatják egymással tudásukat.

Főkép forrása:
MTI/Mészáros János

További cikkek