393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A bezártság ellen segít egy műtárgy megvétele?

10perc.hu
2021. 03. 03.
A bezártság ellen segít egy műtárgy megvétele?

Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés és az online árverésekkel egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.

Ki gondolta volna, hogy az érvényben lévő korlátozások olyan élethelyzeteket hoz elő, amire egyébként a normál életben jóval kevesebben figyelnének oda. Miközben a korlátozó intézkedések miatt az elmúlt egy évben a műtárgypiacon az értékesítési csatornák beszűkültek, Magyarországon a kereslet nőtt. A jelenlegi helyzet is bizonyítja, a műtárgy értékálló befektetési eszköz, melynek az aranyhoz hasonló értékmegőrző tulajdonsága van, de ugyanakkor a kortárs művek iránti érdeklődés is megnőtt. Sőt, az online árveréseken egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.



Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezetője elmondta, az emberek azon része, akik nem tudtak utazni vagy éppen nyaralni menni, a műtárgypiac felé fordultak, és a pénzüket inkább ide fektették be. Ráadásul az online árverések kinyitottak egy kaput egy új vásárlóréteg előtt. Ők vagy a régi klasszikusokra fókuszálnak – például ilyenek a Munkácsy-festmények –, vagy a kortárs művek keltik fel elsősorban a figyelmüket.

Ugyanakkor Erdei Márton, a Deloitte Private operatív vezetője hozzátette, a magyar piacon a műkincsportfólió építése jellemzően inkább hobbi, a gyűjtők saját maguk kezelik értékeiket. Véleménye szerint hazánkban a 20. század elején alkotó magyar festők gyűjtése a jellemző, a kortárssal foglalkozók a legkisebb, ám folyamatosan növekvő szegmens, ők vállalatvezetői rétegből és a középosztály tetejéből kerülnek ki.



A szakember kijelentette, a lezárások miatt nagyon sok olyan területen tapasztalható fellendülés, ami az otthonunkat érinti. Mivel akár hónapokig is a négy fal közé voltak zárva az emberek, sokan dekorációs szándékkal is elkezdtek nyitni a műtárgyak felé. Ez is lehet az oka annak, hogy a kisebb nevek és az alacsonyabb értékű műtárgyak iránt is óriási kereslet tapasztalható.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek