393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Bevált a távmunka, de hogyan tovább home office?

10perc.hu
2021. 05. 11.
Bevált a távmunka, de hogyan tovább home office?

A régi életünk újbóli beindulásával felmerült a vállalatok számára a nagy kérdés, hogy a tapasztalatok alapján maradjon-e a munkavégzés egyik alternatívája a távmunka, vagy hosszútávon mindez problémákhoz vezethet.

Még a járványhelyzet kialakulása előtt egy kutatás eredményeként kiderült, hogy a cégek és vezetőik döntő többsége úgy véli, sokkal hatékonyabban végzik a munkájukat a dolgozóik, ha szoros felügyelet alatt, a munkahelyen teszik a dolguk. Aztán a home office alatt kiderült, a távmunka sok szempontból hatékonyabb is lehet, mint a munkahelyi jelenlét. A korlátozások fokozatos visszavonása és a régi életünk beindulása után nem véletlen, hogy a tapasztalatok alapján egyre több vállalat gondolkodik azon, hogy akár alternatív lehetőségként meghagyja dolgozói számára a távmunkát.

Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni a Népszava cikke szerint, hogy akik a lezárások idején home office-ban dolgoztak, sokan olyan mentális egészséget kikezdő problémákkal küzdöttek, mint az elszigeteltség, az anyagi gondok, egy családtag ápolása, az otthoni iskoláztatás megszervezése vagy egészségügyi problémák.



Stephen Bevan, a Lancasteri Egyetem foglalkoztatástudományi intézetének HR kutatás-fejlesztési vezetője kutatócsoportjával azt vizsgálta, miként hat az emberekre a távmunka. A felmérésben résztvevőket arról is megkérdezték, mennyire érezték magukat termelékenynek a lezárások előtti munkahelyi teljesítményükhöz képest. Nos, a válaszok sok cégvezetőnek szolgálhatnak tanulságul.

A válaszadók 54 százaléka úgy látta, hogy „kicsivel” vagy „sokkal” több munkát tudott elvégezni egy óra alatt, mint korábban, míg csaknem 90 százalék azoknak az aránya, akiknek a munkahatékonysága ugyanazon a szinten maradt, vagy még javult is az irodaihoz képest. Több mint 90 százaléka állította, hogy képes sokáig koncentrálni egyetlen tevékenységre, 94 százalékuk pedig, hogy a munkaadója által adott autonómiával élve értelmesen át tudja rendezni a feladatait. 85 százalék úgy gondolja, hogy képes uralkodni a munkától őt eltérítő gondolatai fölött, 83 százaléknak nem okoz problémát, hogy folytassa a koncentrált munkát, miután félbeszakították.



Ugyanakkor sokuknak a munkasikerekhez elengedhetetlen volt a kollégákkal és az ügyfelekkel való személyes kapcsolat, így nem véletlen, ha a válaszadók 73 százaléka nem dolgozna örökké egyedül a négy fal között, hanem a feladata szerint variálná a munkavégzés helyét, ám ehhez a hibrid munkavégzéshez nagyon el kell találni a helyes arányokat. Ráadásul a legtöbb, a járvány miatt távmunkára kényszerült dolgozó lakása nem home office-ozáshoz van kialakítva.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek