392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A bankszövetség támadja a moratórium mindenkire kiterjedő meghosszabbítását

10perc.hu
2021. 05. 26.
A bankszövetség támadja a moratórium mindenkire kiterjedő meghosszabbítását

A banki szakemberek úgy vélik, kizárólag a rászorulóknak szóló további, célzott segítség indokolt, míg a kormány augusztus 31-ig mindenki számára változatlan formában meghosszabbította a hiteltörlesztési moratóriumot.

Azt már a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításának pillanatában lehetett tudni, hogy az új, augusztus 31-i határidő nem teljes konszenzus mentén lett eldöntve, hiszen Orbán Viktor elárulta, hogy a kormány számára nem volt elfogadható a bankszövetség elképzelése. Utóbbi most nyíltan ki is mondta, nem ért egyet azzal, hogy a hitelfizetési moratórium határidejét mindenki számára meghosszabbították.



A bankszövetség által elkészített éves beszámoló szerint a moratórium meghatározó célja és a bankszektor alapvető feladata az, hogy célzott és hatékony segítséget nyújtson kifejezetten a rászorulóknak, ezen a célon túlmutató programot a bankszövetség a továbbiakban szakmailag nem támogathat, hiszen nem indokolható a bankszektor extra költségviselése olyan ügyfelek után, akik megfelelő jövedelemmel vagy elegendő tartalékkal rendelkeznek vállalt kötelezettségeik teljesítéséhez. Az előrejelzések szerint a hiteltörlesztési moratóriumok összesített, várható költsége meghaladja a 400 milliárd forintot.



A bankszövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyre népszerűbb és egyre elterjedtebb elektronikus bankolás terén a csalási kísérletek száma megnövekedett, új kibercsalási típusok jelennek meg. Hozzátették: a csalások ellen csak széleskörű összefogással, az informatikai és a pénzügyi területek szakmai együttműködésével, valamint az ügyfelek pénzügyi ismereteinek elmélyítésével lehet védekezni.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek