EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

A bankszövetség támadja a moratórium mindenkire kiterjedő meghosszabbítását

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A banki szakemberek úgy vélik, kizárólag a rászorulóknak szóló további, célzott segítség indokolt, míg a kormány augusztus 31-ig mindenki számára változatlan formában meghosszabbította a hiteltörlesztési moratóriumot.

Azt már a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításának pillanatában lehetett tudni, hogy az új, augusztus 31-i határidő nem teljes konszenzus mentén lett eldöntve, hiszen Orbán Viktor elárulta, hogy a kormány számára nem volt elfogadható a bankszövetség elképzelése. Utóbbi most nyíltan ki is mondta, nem ért egyet azzal, hogy a hitelfizetési moratórium határidejét mindenki számára meghosszabbították.


A bankszövetség szerint nem indokolható a bankszektor extra költségviselése olyan ügyfelek után, akik megfelelő jövedelemmel vagy elegendő tartalékkal rendelkeznek vállalt kötelezettségeik teljesítéséhez   Fotó: freepik.com


A bankszövetség által elkészített éves beszámoló szerint a moratórium meghatározó célja és a bankszektor alapvető feladata az, hogy célzott és hatékony segítséget nyújtson kifejezetten a rászorulóknak, ezen a célon túlmutató programot a bankszövetség a továbbiakban szakmailag nem támogathat, hiszen nem indokolható a bankszektor extra költségviselése olyan ügyfelek után, akik megfelelő jövedelemmel vagy elegendő tartalékkal rendelkeznek vállalt kötelezettségeik teljesítéséhez. Az előrejelzések szerint a hiteltörlesztési moratóriumok összesített, várható költsége meghaladja a 400 milliárd forintot.


Egyre népszerűbb és egyre elterjedtebb elektronikus bankolás    Fotó: freepik.com


A bankszövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyre népszerűbb és egyre elterjedtebb elektronikus bankolás terén a csalási kísérletek száma megnövekedett, új kibercsalási típusok jelennek meg. Hozzátették: a csalások ellen csak széleskörű összefogással, az informatikai és a pénzügyi területek szakmai együttműködésével, valamint az ügyfelek pénzügyi ismereteinek elmélyítésével lehet védekezni.