393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Bahmut kétharmada orosz kézen, akik a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák a romvárosban

10perc.hu
2023. 04. 11.
Bahmut kétharmada orosz kézen, akik a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák a romvárosban

Moszkva utoljára ezt a taktikát Szíriában alkalmazta: légicsapásokkal és tűzérségi tűzzel porig rombolni azt, ami a településből még megmaradt.

Bármilyen hihetetlen, de változatlan hevességgel zajlanak a harcok Bahmutnál, és az oroszok immár tíz hónapja ostromolják hiába a lassan a föld színéről eltörölt várost. Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka bejelentette, katonáik kitartanak, noha az orosz fél a felperzselt föld taktikáját kezdte alkalmazni.

Moszkva utoljára ezt a taktikát Szíriában alkalmazta: légicsapásokkal és tűzérségi tűzzel porig rombolni azt, ami a településből még megmaradt. Az ukrán katonák támadó műveleteikkel kimerítették a Wagner orosz zsoldoscsoport tartalékait, ezért az orosz hadsereg most kénytelen különleges erőket és légideszant egységeket bevonni a Bahmutért folyó harcokba.

Természetesen a másik oldal igyekszik a maga előnyeit kidomborítani a haditudósításokban. Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetője, amikor hétfőn felkereste az ostromlott várost, kijelentette, Bahmut több mint kétharmada orosz kézre került.


Az ukrán hadsereg tíz hónapja tartja Bahmutot     Fotó: BBC


Pusilin a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a város nyugati részén heves harcok folynak. A politikus szerint a visszavonuló ukrán erők igyekeznek minél súlyosabb károkat okozni. „Az ellenség nem kíméli sem a várost, sem a sajátjait, akiket belehajt ebbe a húsdarálóba” - hangoztatta a régió vezetője, aki egyrészt az orosz veszteségekről és pusztításról megfeledkezett, illetve egyúttal a város helyreállítását ígérte.

Mindeközben mindkét oldal a szokásának megfelelően ismételten megsemmisítette az ellenség fél haderejét. Egy biztos, a harcok változatlan hevességgel folynak Bahmutnál, ám sem az orosz, sem az ukrán hadak nem jutnak egy lépéssel sem előrébb. Előbbi kifulladni látszik, utóbbinak meg ereje nincs hozzá…

Főkép forrása:
BBC

További cikkek