392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Bacon – egy igazi gasztroforradalmár

10perc.hu
2021. 11. 03.
Bacon – egy igazi gasztroforradalmár

Bár a bacon nem a diétázók étrendjének legfontosabb eleme, sok jó tulajdonsága is van: például az, hogy B1, B3, B12 és cink is jócskán van benne, ahogy a bőr, a köröm és a haj egészségét támogató fehérje is.

Nincs is jobb a grillpartikon a baconbe tekert zöldségeknél, ugye? Vagy egy kiadós rántottás, baconös reggelinél. Akármivel is párosítjuk, a bacon egy megunhatatlan étel. Ráadásul a másnaposság kúrálására tökéletes gyógyír. És hogy vajon miért is van ez így? Bármilyen meglepő is, erre létezik tudományos válasz.

Amikor a bacont ráhelyezed a forró serpenyőre, és a benne lévő zsírok, cukrok és aminosavak olvadni kezdenek, létrejön a Maillard-reakció, mely kémiai változás következményeként a hús és a szalonna megpirul.

Körülbelül százötvenféle íz- és aromaanyag, valamint barna színanyagok szabadulnak fel, amik összhatása annyira ellenálhatatlan, hogy nyomban meg is éhezünk tőle, az illatok ugyanis stimulálják az agyunkat és az éhségérzetünket. A hatás annyira erős, hogy az sem számít, a sertés melyik részéből készült a szalonna.



Magyarországon a bacon tekintetében többnyire maradunk az étkezőasztal és a hűtő környékén, de így sem kötjük túlságosan gúzsba a kreativitásunkat. A bacon számtalan receptben, szinte minden alkalomra felhasználható, de ha nem minőségi alapanyagokból főzöl, a legjobb receptek sem lesznek száz százalékosak.

Bár a bacon nem a diétázók étrendjének legfontosabb eleme, sok jó tulajdonsága is van. Például az, hogy B1, B3, B12 és cink is jócskán van benne, ahogy a bőr, a köröm és a haj egészségét támogató fehérje is. Sajnos azonban egy igazán kalóriadús húsféléről van szó, 10 dekájában 550 kalória rejlik.

Főkép forrása:
Tamási-Hús

További cikkek