EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Babaváró hitel: nincs korhatár az örökbefogadott gyermekeknél!

Gazdasági hírek
Forrás: bankmonitor.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Noha korábban kizárólag a 2019. július előtt született gyermekek után járt támogatás, 2021-től már nem számít az sem, hogy ez a gyermek mikor született.

A Babaváró hitelhez kapcsolódó teljes kamatmentesség, a törlesztés szüneteltetése és a tartozáselengedés a futamidő alatt örökbefogadott gyermek után is jár. A bankmonitor.hu szerint egyáltalán nem mindegy, hogy hány gyermeke lesz a párnak, ezen múlik mennyi támogatásban részesülnek.

Az alábbi gyermekek felelnek meg a Babaváró feltételeinek:

  • A terhesség 12. hetét betöltött magzat
  • A futamidő alatt született vér szerinti gyermek
  • A futamidő alatt örökbefogadott gyermek


Mivel változott a jogszabály, így a családok utólag kérelmezhetik a kamatmentességet, tartozáselengedést, vagy épp a törlesztés szüneteltetését örökbefogadott gyermekükre     Fotó: freepik.com


Korábban elvárás volt örökbefogadásnál, hogy a gyermeknek 2019. június 30-át követően kellett születnie, ezt azonban idén eltörölték. Így az örökbefogadásnál 2021-től nincs előírás a gyermek születési dátumára vonatkozóan, megfelelő lehet egy idősebb – akár 4-5 éves gyermek – örökbefogadása is.

2021. január 1-től teljesíthető a Babaváró hitel támogatásainak feltétele egy 2019 júliusa előtt született gyermek örökbefogadásával. Mivel változott a jogszabály, így a családok utólag kérelmezhetik a kamatmentességet, tartozáselengedést, vagy épp a törlesztés szüneteltetését örökbefogadott gyermekükre, ha ő 2019. július 1-e előtt született. Erre 60 napja lenne az érintett családoknak, vagyis március 2-ig be kell nyújtani a kérelmet a bank felé.